Tuinaanleg en onderhoud

Een daktuin aanleggen, mooi, duurzaam én praktisch

Als futuristen en visionairen uit de jaren 60 en 70 hun zin hadden gekregen, zoemden we nu door de stand in vliegende elektrische auto’s. Daar is vooralsnog niets van in huis gekomen, maar andere voorspellingen bleken wél correct. Zo halen we ondertussen volop elektriciteit uit zonne- en windenergie en leven we almaar meer in steden, die bovendien worden uitgerust met intelligente technologie, zoals slimme verkeerslichten. Er wordt ook sterk ingezet op de verduurzaming van de steden, onder andere door middel van groendaken, verticale tuinen en honingbijen op stadsdaken.

Bouwkundige voordelen van een daktuin

Een daktuin is de ideale uitbreiding van een huis of appartementsgebouw in een volgebouwde omgeving. Bovenop het dak wordt een volledige tuin aangelegd, met bloemenperken, een gazon en bomen – of met een gezellig terras, zo je wil.

Een daktuin is een type intensief groendak. Terwijl de meeste groendaken bestaan uit een dunne laag aarde en beplanting van vetplanten, grassen en kruiden (de zogenaamde extensieve groendaken), gaat een intensief groendak een stapje verder. Het substraat is dik genoeg om er een heuse tuin op aan te leggen!

Dat biedt enkele grote bouwkundige voordelen:
  • De onderliggende dakbedekking gaat beduidend langer mee.
  • Een groendak zorgt voor akoestische isolatie en fungeert als natuurlijke airco.
  • De beplanting absorbeert regenwater, waardoor het riool ontlast wordt.

Genieten van groen zonder ruimte te verspillen

Het belangrijkste voordeel van een daktuin is natuurlijk de creatie van extra bruikbare buitenruimte. Een saai en nutteloos plat dak wordt ineens een toffe tuin, waar je ver boven het stadsgewoel van de natuur geniet. Of waar je je eigen groenten verbouwt. Of originele tuinfeesten geeft.

Subsidies voor groendaken en daktuinen

Veel steden en gemeenten belonen burgers met een subsidie voor de aanleg van een groendak. Groendaken en daktuinen worden gezien als een nieuw wapen in de strijd tegen de klimaatopwarming en als een manier om leven in de stad duurzamer te maken. In Gent ontvang je als btw-plichtige bijvoorbeeld 25 euro per vierkante meter voor de aanleg van een groendak of daktuin.