Een duurzaam verlichtingsplan maak je met LED verlichting
Zoals bij vele andere aspecten in het leven is het belangrijk om je verlichtingsplan vooral energiezuinig te maken. Zo hou je de energierekening binnen de perken en draag je ook je steentje bij aan een schonere planeet. Voor je verlichtingsplan raden we je daarom aan om LED verlichting te gebruiken.Gebruik bijvoorbeeld in de hal en keuken LED inbouwspots.
LED inbouwspots zijn gemakkelijk want ze nemen weinig ruimte in beslag en je zult er dus niet snel je hoofd aan stoten. Maar ook gebruiken ze aanzienlijk minder energie dan andere lampjes en worden ze niet warm. LED verlichting is er in vele verschillende soorten en maten en is dus ook een uitstekende keuze voor andere kamers in het huis.
Pak er een plattegrond bij
Bij een goed verlichtingsplan is het belangrijk dat je er een plattegrond van de in te delen ruimtes bij pakt. Zo kun je zien waar veel gelopen of juist gezeten wordt en kun je daarop het type armatuur aanpassen. Zo zijn hanglampen in de gang niet handig wanneer je een laag plafond hebt en zijn kleine muurlampen in zo’n geval een beter idee.Pak er bestaande plattegronden bij of teken deze zelf. Houd daarbij ook rekening met de plaatsing van grote meubels, steunpilaren en de televisie. En zorg ervoor dat de kamer goed op schaal is, bijvoorbeeld 1 cm op papier voor elke 50 cm in de kamer (1:50). Op de plattegrond geef je trouwens ook aan waar zich stopcontacten bevinden.
Bekijk wat je waar doet
Werk je op plaatsen waar je ook ontspant? Bijvoorbeeld studeren of tekenen aan de eettafel of als je ook een televisie in je kantoorkamer hebt staan. Of als je wel eens vergaderingen in je woonkamer organiseert. Dan kan een LED dimmer een goed idee zijn. Je moet hiervoor wel goed opletten dat de LED lampjes die je koopt ook werkelijk dimbaar zijn want LED verlichting is standaard niet dimbaar.Het kan ook zo zijn dat je iets aan de muur hebt hangen dat je wilt accentueren, bijvoorbeeld een foto of schilderij. Ook daar moet je rekening mee houden bij het opstellen van je verlichtingsplan. Geef op je plattegrond aan wat voor soort verlichting je waar wilt hebben en gebruik hiervoor verschillende kleuren. Het is handig om te werken van algemeen naar gedetailleerd. Bijvoorbeeld eerst de basisverlichting in de woonkamer en daarna pas de spotjes voor accenten aan de muur of de grote stalamp in de hoek om bij te kunnen lezen. Sfeerverlichting komt altijd als laatste.