Een renovatie kan voor een verkoper een argument zijn voor een hogere vraagprijs. Toch mag u zich hierdoor niet uit het lood laten slaan. Het is belangrijk om een correct beeld te krijgen van welke werken precies zijn uitgevoerd en om te weten of daar al dan niet fouten bij gebeurd zijn. Uitgebreid vragen stellen is dus de boodschap.
Daarnaast is een bezoekje aan de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente geen overbodige luxe. Check daar of wat je in de woning gezien hebt, overeenkomt met de bouwplannen en de officiële bestemming van het gebouw.
Ook kun je een architect of expert-schatter de renovatiewerken laten beoordelen. Zij hebben een oog voor mogelijke problemen. Ze kunnen je dan ook wijzen op mogelijke risico’s (verborgen gebreken) of je net geruststellen.
Opschortende clausule
In de verkoopakte kun je eventueel een opschortende clausule in verband met mogelijke onregelmatigheden laten opnemen. Stel je daarna een inbreuk vast, dan kun je de aankoop makkelijker annuleren. Je kunt ook een lagere prijs onderhandelen of vragen dat de verkoper voor een regularisatie zorgt.Verplichte documentatie en certificaten
Als de verkoper renovatiewerken heeft uitgevoerd, is hij verplicht om je een postinterventiedossier (PID) te bezorgen. Dat dossier documenteert alle uitgevoerde werken.Daarnaast heb je een keuringsattest van de elektrische installatie nodig. In de regel is het de persoon die de renovatie uitvoert die voor de keuring moet zorgen.
Ten slotte is ook een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht. Let er dus zeker op dat je bij de aankoop van een gerenoveerd huis al die documenten overhandigd krijgt.