Geschikt voor huis, schuur, garage en aanbouw
Een groen dak is niet alleen geschikt voor huizen. Ook op het dak van je schuur, garage of aanbouw kun je een vegetatiedak aanleggen, zelfs als het dak schuin is. Voor sommige groene daken heb je wel een bouwvergunning nodig. Of je een vergunning nodig hebt, is afhankelijk van het gewicht van het groendak. Vraag het altijd even bij de gemeente na. Bij een huurhuis heb je uiteraard ook toestemming van de verhuurder nodig.Intensieve en extensieve groendaken
Er bestaan twee soorten groendaken. Het intensieve groene dak is bedoeld om ook op te kunnen lopen. Het is eigenlijk een daktuin. De daktuin kun je het beste laten aanleggen. Het aanleggen is bewerkelijk en het is belangrijk dat het goed gebeurt, anders kun je last krijgen van lekkage. Voor een daktuin heb je altijd een bouwvergunning nodig. Een extensief groen dak is een dak met gras en planten waar niet op gelopen wordt. Hierop ligt een veel dunnere laag aarde en het dak is dus een stuk minder zwaar. Het aanleggen van een extensief dak kun je laten doen, maar je kunt het ook zelf doen.Een extensief groendak aanleggen
Wat heb je nodig?- Beschermvlies of drainagemat
- Substraatlaag van 4 of 6 centimeter (4 centimeter als je er een vegetatiemat op legt en 6 centimeter als je losse planten gebruikt)
- Boldraadrooster voor de opening van de regenpijp
- Eventueel een vegetatiemat
Hoe ga je te werk?
1. Veeg het dak goed schoon en zorg dat het droog is.
2. Leg een boldraadrooster op de opening van de regenpijp.
3. Leg een strook grof grind rondom de opening van de regenpijp om te voorkomen dat het substraat erin spoelt.
4. Rol het beschermvlies uit op het dak en knip het op maat. Zorg dat er een opening in het vlies zit bij de opening van de afvoerbuis/regenpijp.
5. Verdeel het substraat met de hand gelijkmatig over het dak. Doe dit altijd met de hand, scherp gereedschap kan het dak beschadigen en daarmee lekkage veroorzaken.
6. Rol de vegetatiemat uit of zet jonge planten in het substraat.
7. Giet water over het dak, niet te veel, zodat al het vocht opgeslagen kan worden.
Tips bij het aanleggen
- Leg het dak niet aan wanneer het vriest.
- Als je stekjes wilt planten op het dak, dan kun je het dak het beste tussen maart en juni of tussen september en november aanleggen.
- Controleer van tevoren of het dak sterk genoeg is, het moet minstens 40 kilo per vierkante meter kunnen dragen.
- Schuine daken tot 15⁰ kun je op dezelfde manier aanleggen. Is je dak schuiner, leg dan een anti-afschuifsysteem aan. Bij schuine daken van 45⁰ of meer, kun je het groene dak beter aan laten leggen.
Al helemaal overtuigd of twijfel je nog? We zetten alle voor- en nadelen nog even voor je op een rij:
Voordelen
- Planten verbeteren de luchtkwaliteit , een groen dak is dus beter voor het milieu.
- Een groendak isoleert goed.
- De levensduur van het dak wordt verlengd van ca. 20 jaar tot wel ca. 40 jaar.
- De vegetatielaag dempt geluiden.
- Een groen dak zorgt voor vertraagde afvoer van regenwater.
- De omgeving wordt kleurrijker.
Nadelen
- Er kan onkruid groeien op het dak, vooral als het dak in de schaduw ligt.
- Vogels willen de planten er nog wel eens uit trekken.
- Het dak kan rood worden doordat er te weinig voeding is en heeft dan mest nodig. Tijdens een warme zomer kan het groen uitdrogen, dan moet je regelmatig (2 tot 3x per week) water geven.