Verbouwen

Een hoeve verbouwen: hier moet je op letten

Wonen op het platteland is erg in trek. En dat hoeft niet te verbazen. Wie houdt er niet van rust en ademruimte? Een gezellige hoeve in een plattelandsgebied op de kop tikken, het grondig renoveren zodat het voldoet aan de normen, en vervolgens volop genieten van je modern-landelijke stek ... Het is een droom die velen koesteren. Blijft het bij jou niet bij een droom en sta je op het punt om een hoeve te verbouwen? Dan hebben wij alvast enkele tips om je project te doen slagen!

Regel de nodige vergunningen

Je begint het best niet zomaar in het wilde weg te verbouwen. Het is belangrijk om de voorwaarden van het gewest af te wachten. Al zeker als de hoeve is gelegen in een agrarisch gebied. Als je van plan bent om werken uit te voeren aan zo’n hoeve, zal het gewest je plannen grondig evalueren voor ze een stedenbouwkundige vergunning toekennen. Het gewest zal vervolgens randvoorwaarden vooropstellen om de hoeve, een zonevreemd gebouw, te beschermen. Zo’n stedenbouwkundige vergunning stelt ook vast of je in de hoeve mag wonen. Dat brengt extra voorwaarden met zich mee.

Het karakter van de hoeve bewaren

Welke randvoorwaarden je zoal mag verwachten als je een hoeve verbouwt? De details verschillen van hoeve tot hoeve, maar doorgaans mag je rekenen op de volgende voorschriften:
  • De hoeve mag alleen verbouwd worden op dezelfde plaats waar ze vroeger stond. Minstens driekwart van de vroegere funderingen moet daarbij gebruikt worden.
  • Je dient het bouwvolume te respecteren. Als het bestaande bouwvolume groter is dan 1.000 m³, mag de verbouwde hoeve niet groter zijn dan 1.000 m³.
  • De verschijningsvorm en het karakter van de hoeve moet dezelfde blijven. Je mag dus niet zomaar de hoeve afbreken en een huis in een andere stijl bouwen.
  • Als je de functie van de hoeve wijzigt, mag dat de ruimtelijke ordening niet schaden.

Moderne elementen gebruiken

Met het “upgraden” van de hoeve is natuurlijk niets mis. Je wil namelijk in alle comfort van je modern-landelijke stulpje genieten. Grote ramen en dakkapellen zijn populaire ingrepen. Ook binnen staan moderne technieken en snufjes niet verkeerd. Met andere woorden: een oude look buiten, maar op-en-top modern binnen!