Architectuur

Een houten structuur is wél geschikt voor hoogbouw

Een houten structuur is wél geschikt voor hoogbouw
Beeld: © Sweco
Houtbouw wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit, maar het hardnekkige idee dat hoogbouw met hout niet mogelijk is, blijft bestaan. In dit artikel gaat Bassim El Jazouli, houtbouwexpert bij Sweco, in op deze misvatting en weerlegt hij dit vooroordeel met een concreet voorbeeld.

In Noorwegen voerde Sweco het onderzoek uit voor de hoogste houten toren die daar tot nu toe is gebouwd: de 80 meter hoge Mjøstårnet. Deze toren heeft een kern van kruislaaghout (CLT) en gevelverstevigingen van gelamineerd hout. Alleen enkele technische vloeren zijn van beton, om zware lasten te ondersteunen en de structuur extra te versterken.

Een houten constructie is dus zeker geschikt voor hoogbouw. De houtbouwtechnieken zijn de afgelopen jaren aanzienlijk ontwikkeld, waardoor het mogelijk is om stabiele hoge structuren te bouwen. Materialen zoals kruislaaghout (CLT) en gelamineerd hout (GLT) hebben hierin een belangrijke rol gespeeld.

In Noorwegen was Sweco verantwoordelijk voor de studie voor de hoogste houten toren die daar tot op heden gebouwd is: de 80 meter hoge Mjøstårnet. - Beeld: © Sweco

Veel voordelen

Hout gebruiken als constructiemateriaal voor hoge gebouwen biedt zelfs verschillende voordelen.

Zo kan de lichtheid van hout de seismische krachten die op een gebouw worden uitgeoefend tijdens een aardbeving verminderen. Beton en staal zijn zwaardere materialen, maar dat maakt hen contradictorisch genoeg net minder veerkrachtig tijdens een aardbeving. De lichtheid van hout zorgt er daarnaast voor dat de funderingen van een houten gebouw minder zwaar moeten worden uitgevoerd, wat een materiaal- en dus ook een geldbesparing betekent.

Constructiehout heeft, in tegenstelling wat veel mensen denken, ook een brandvertragende werking indien het juist gedimensioneerd is. Bij blootstelling aan vuur immers kan enkel de buitenkant van juist gedimensioneerde houten balken verbranden. Bij de kern geraakt geen zuurstof, dus die verbrandt niet. Het hout behoudt zo zijn constructieve kwaliteiten, zodat het gebouw niet kan instorten. Een stalen gebouw daarentegen zal het op een gegeven moment begeven onder de hitte van de brand.

Lees het complete artikel op het Houtconnect platform.