Geen twee huizen zijn hetzelfde. Terwijl jij je ruwbouw het liefst afwerkt met betaalbare vloerbekleding en de ‘bare essentials’ in de keuken en badkamer, kiest je buurvrouw er misschien voor om alleen met de beste en meest duurzame materialen te werken. Tenzij je aangeeft hoe ver je hierin wilt gaan, is het dus erg moeilijk om een prijs te zetten op ‘een huis bouwen’.
Toch bestaat er een grove richtlijn die als leidraad kan dienen: de vierkantemeterprijs. Niet iedereen vult de vierkantemeterprijs op dezelfde manier in. Soms zijn de architectenkosten en de btw in rekening gebracht, soms niet. Als richtprijs per vierkante meter hanteren professionals in de sector meestal het ronde getal 1.000 euro per vierkante meter. Dat is dan zonder het ereloon van je architect (zo’n 7 procent van het bouwbudget) of de btw (21 procent). Tel die erbij, en je komt op 1.300 euro per vierkante meter.
Belangrijkste factoren
Die richtprijs is niet absoluut. Wanneer je budget beperkt is, kun je goedkoper bouwen dan 1.300 euro/m2. Wil je meer luxe, dan betaal je naar eigen believen meer. Er zijn veel factoren die de vierkantemeterprijs beïnvloeden, zoals:- Bouwmethode (casco of sleutel-op-de-deur? open bebouwing of rijhuis?)
- Mate van afwerking (bijvoorbeeld standaardkeuken of keuken op maat?)
- Technieken (condensatieketel of warmtepomp?)
- Werkuren (doe-het-zelven of een beroep doen op vaklui?)
- Ereloon van de architect (vaste vergoeding of vast percentage?)
Waar we het nog niet over hebben gehad, is de kostprijs van een bouwgrond. Die is hier niet in rekening gebracht. In 2014 betaalde je in het Vlaams Gewest gemiddeld 179 euro per vierkante meter voor een bouwgrond.