1. Bepaal op voorhand je budget (en reken 15% extra)
Om het juiste pand te vinden is het belangrijk om op voorhand een bepaald budget voor ogen te houden. Afhankelijk van de regio waarin je koopt is het belangrijk een marge van 15 procent in te bouwen voor het betalen van BTW, notaris, registratie en taksen.2. Neem een advocaat onder de arm
Zonder lokale advocaat ga je bepaalde zaken over het hoofd zien of met bepaalde voorschriften niet in orde zijn. Een advocaat kan bovendien met de nodige volmachten in jouw naam optreden en ervoor zorgen dat je bankrekening geopend is. Ook na aankoop kan hij nog van pas komen, bijvoorbeeld om de wilsbeschikking over je vastgoed in orde te brengen.3. Met of zonder hypotheek?
Nu de prijzen van vastgoed terug in stijgende lijn zitten en het vertrouwen in de Spaanse economie en bankensector toeneemt, is het aangaan van een hypothecaire lening zeker een optie. De meeste banken zijn bereid om tot 70 procent van het totale project in hypotheek te nemen.Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het echter aangewezen zijn om ook een keertje prijs te vragen bij je eigen bank in België, waar de leningen momenteel voordeliger zijn.
4. Check de lokale huurwetgeving
Als je van plan bent om de woning in Spanje te verhuren, dan is de locatie van je tweede verblijf niet onbelangrijk. Een pand dichtbij de kust of in de buurt van winkels en restaurants zal vaak makkelijker verhuurd worden dan eentje in het binnenland en ver van alle vertier.Maar hou ook rekening met de lokale wetgeving rond huur en verhuur wanneer je je pand uitkiest. Sommige regio’s houden er namelijk strenge wetten en regels op na wanneer het aankomt op verhuur aan toeristen.