De watertoren in de Nachtegaalstraat in Boom staat al tien jaar buiten dienst. De gemeente gaat nu akkoord met het onderzoek dat Pidpa voert om van de watertoren woningen te maken met een prachtig uitzicht. In 1935 startte Pidpa met het aanleggen van een waterleidingen net in Boom. Een jaar later werd de watertoren in de Nachtegaalstraat gebouwd. De watertoren is ondertussen al bijna 80 jaar oud en is als een echt monument in Boom. De toren werd opgetrokken in metselwerk en beton, en heeft een hoogte van 17,90 meter met een kuipinhoud van 260 kubieke meter.
Zoals dat dezer dagen meer voorkomt, werd de watertoren in de Nachtegaalstraat tien jaar geleden buiten gebruik gesteld. Door gerichte investeringen in het waterdistributienet, bijvoorbeeld door het aankopen en plaatsen van krachtigere pompen, zijn watertorens immers niet meer absoluut noodzakelijk voor de distributie van het leidingwater.
Wonen in een watertoren: het kan!
Of de watertoren in Boom bewoond kan worden, wordt momenteel onderzocht door de intercommunale drinkwatermaatschappij Pidpa. Toch kan nu al gesteld worden dat wonen in een watertoren best mogelijk is. Verschillende bouwprojecten hebben wonen in een watertoren namelijk reeds mogelijk gemaakt. Zo werd een chateaux d’eau gebouwd in de watertoren van Erps-Kwerps en kregen onder meer de watertorens van de Nederlandse gemeenten Soest en Doorwerth, en de Vlaamse gemeenten Lembeek en Erps-Kwerps een woonfunctie.
Een woning in een watertoren
Een woning in een watertoren verschilt uiteraard wel heel erg van de doordeweekse huizen in het straatbeeld. Zo is de vloeroppervlakte per verdieping zeer beperkt. Meestal worden de ruimtes daarom verticaal ontwikkeld zodat ze mooi in elkaar overgaan.
Watertorens hebben daarnaast vaak een rijk historisch verleden, waardoor de meeste eigenaars ervoor kiezen om een watertoren te renoveren, maar daarbij toch wat oude elementen te bewaren. Zo kan op de buitenmuur een glazuurlaag aangebracht worden om de gevel te beschermen, kunnen de wenteltrappen hergebruikt worden en kan je op een originele manier omgaan met enkele authentieke stukken.
Tenslotte heeft een functiewijziging van een watertoren tot woning een invloed op de gewenste hoeveelheid daglicht in het interieur. Meestal zitten de ramen in een watertoren boven ooghoogte, zodat de ramen vergroten moeten worden, extra ramen noodzakelijk zijn of een andere manier van lichtinval gecreëerd dient te worden.
De fotospecial is helaas niet meer beschikbaar.
Vastgoed
Een huis op grote hoogte: Wonen in een watertoren (fotospecial)
- Bron: Logic-Immo
- 29 april 2014
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam