Betaalbare huizen worden steeds schaarser en mensen worden steeds ouder. Aan die twee fenomenen geeft de kangoeroewoning een creatieve draai. Jonge mensen die een betaalbare woning zoeken, trekken in bij een bejaard echtpaar, dat op zijn beurt hulp krijgt in het huishouden. Het fenomeen is overgewaaid uit Australië en is aan een opmars bezig.
Van je woning een kangoeroewoning maken
Wie binnen een bestaande woning een zorgwoning maakt, hoeft daarvoor geen bouwvergunning aan te vragen. Als er ook muren moeten worden uitgebroken of verplaatst, dan geldt de stedenbouwkundige meldingsplicht. Alleen als de bestaande woning effectief wordt uitgebreid, is er een stedenbouwkundige vergunning nodig.Het meldingsformulier voor zorgwonen
Het is verstandig om voor de start van de werkzaamheden langs te gaan bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Die wijst je op eventuele voorschriften die van toepassing zijn in de regio. Vul ook steeds het meldingsformulier voor zorgwonen in.Ga ook op voorhand even langs bij je notaris om schriftelijk vast te leggen welke delen gemeenschappelijk en welke privé worden gebruikt. Hij of zij tekent alles op zodat het zorgwonen vlot verloopt voor beide partijen. Denk ook na over de financiële regeling. Kies je voor een huurovereenkomst of laat je de andere partij gratis inwonen in ruil voor hulp? Het zijn zaken die je best in het begin duidelijk regelt.