Kot huren? Hierop moet je letten!
Denk voor je aan je zoektocht begint even na over wat je wil en wat het budget is. Vaak zal je de badkamer en de keuken moeten delen met andere kotgenoten. Er bestaan ook koten met een eigen badkamer en keuken, maar de prijs daarvan ligt natuurlijk een stuk hoger. Heb je je wensen op een rijtje gezet, dan kan de zoektocht beginnen! Bij het bezoeken van koten moet je op een aantal zaken letten:- Zijn de muren van steen of van gyproc? Gyprocmuren laten veel meer geluid door dan stenen muren, waardoor je wel eens last kan hebben van je huisgenoten.
- Ligt het kot niet te ver van school en zijn er voldoende winkels in de buurt? Ga je graag uit, dan ligt je kot ook best niet te ver van de uitgaansbuurt.
- Werken alle toestellen op je kot naar behoren? Hoe zit het met de verwarming en het warm water?
- Sluiten deuren en ramen goed? Is het kot goed geïsoleerd?
Wettelijk kader om kotstudenten te beschermen op komst
Niet alleen het kot zelf moet je bevallen, een goede klik met de kotbaas is ook erg belangrijk. Momenteel is er immers geen wettelijk kader voor het verhuur van koten, waardoor zowel verhuurders als huurder carte blanche hebben. Dat brengt soms nare gevolgen met zich mee…De regering werkt momenteel wel aan dat wettelijk kader, waardoor zaken als de huurwaarborg, het onderverhuren en een conformiteitsattest binnenkort wettelijk geregeld zullen zijn. Zolang dat echter nog niet het geval is, raden je aan om alles op papier te zetten en het huurcontract zorgvuldig door te lezen. Heb je het ideale kot gevonden, dan kan je achteraf je ervaring delen op de Facebookpagina van Zot Van Je Kot; een Facebookpagina waarmee de regering haar ontwerpnota rond het wettelijk kader wil toetsen aan de ervaringen van studenten.