Woonleningen

Een lening voor je tweede woning: fiscaal voordelig!

De zesde staatshervorming gaf Vlaanderen, Brussel en Wallonië autonomie om de belastingvermindering voor een eigen woning zelf te regelen. Vlaanderen maakte hier snel gebruik van: het verlaagde de aftrek, waardoor heel wat eigenaars zich eind 2014 voor een nieuwe lening naar hun notaris haastten. Vlaanderen verminderde de belastingaftrek van kapitaal en interest van leningen die je betaalt bij je eerste aankoop: de zogenaamde woonbonus. Als je een lening afsluit voor een tweede woning, dan stop je die sommen in een andere korf, namelijk die van het langetermijnsparen. Die regeling bleef federaal en blijkt in sommige gevallen een hoger voordeel op te leveren dan de aftrek van je eerste lening!

De oude woonbonus

Tot 31 december 2014 ging er per persoon 2280 euro in de fiscale korf en mocht je 760 euro toevoegen als het je enige woning was en je er zelf woonde. Met drie kinderen mocht je daar nog 80 euro bovenop doen. Iedereen die een lening vóór 2014 afsloot of herfinancierde, behoudt dit systeem tijdens de eerste 10 jaar van de looptijd. Daarna wordt de aftrek beperkt tot 2280 euro.

Die aftrek gebeurt trouwens aan ‘marginaal tarief’: dat is het belastingtarief van de hoogste schijf waarin je inkomsten vallen, en die kan oplopen tot 50%. Een voordeel per persoon tot 1640 euro tijdens de eerste tien jaar!

De nieuwe woningaftrek

De krijtlijnen voor de nieuwe belastingaftrek lopen parallel met die van het oude systeem, al zijn de aftrekposten beperkter: de basisaftrek is nu 1520 euro, eventueel te verhogen met 760 euro en nog eens 80 euro de eerste tien jaar. Vanaf 1 januari 2015 geldt ook een maximaal tarief van 40%, ook al ligt je marginaal tarief hoger. Je begrijpt dus waarom iedereen nog in 2014 geld wilde lenen. Je bespaart de eerste tien jaar nog 912 euro per persoon. Daarna zakt je winst tot 608 euro.

Fiscale aftrek bij een tweede hypotheek

Het nadeel van een tweede woonlening is dat je de woonbonus van 760 euro bij je eerste huis verliest. Daartegenover staat dat je tot 30% van je kapitaalaflossingen mag aftrekken via het langetermijnsparen. Dit voordeel wordt begrensd op 2260 euro, Al mag je ook de interesten van je tweede woonlening onder deze rubriek inbrengen. Je besparing: 684 euro en nog enkele honderden euro’s voor de interesten.

Conclusie

Momenteel zijn de hypotheekrentes historisch laag. Het loont de moeite om je investeringsplannen of de droom van een eigen buitenverblijf nu te verwezenlijken en fiscaal een duit in het zakje te doen.