Vastgoed

Een nieuw huis kopen in zeven stappen

Ben je toe aan een nieuwe woning? Omdat je gaat samenwonen, je gezin binnenkort groter wordt of je een carrièreswitch gemaakt hebt en voortaan thuis een praktijkruimte nodig hebt? Wat ook de reden is waarom je een nieuw huis wil kopen, weet dat er bij zo’n beslissing heel wat komt kijken. We schetsen graag het volledige stappenplan, van de budgettering tot het ondertekenen van de akte.

Stap 1: je budget bepalen

Vooraleer je aan je zoektocht begint, is het cruciaal om een zicht te krijgen op je financiële mogelijkheden. Een huis kopen namelijk is een dure aangelegenheid, waar tal van kosten bij komen kijken.
Om al die kosten te dekken moet je vaak een combinatie van bronnen aanspreken: eigen middelen, een lening (een hypothecair krediet of een overbruggingskrediet) en/of de opbrengst van de verkoop van je huidige woning. Laat je zeker bijstaan door een financieel expert, zodat je een duidelijk zicht krijgt op je mogelijkheden. Pas dan kun je gericht gaan zoeken naar een nieuwe woning.

Stap 2: de geschikte locatie kiezen

Als je een nieuw huis wil kopen, is de locatie een van de belangrijkste criteria. Niet alleen is die erg bepalend voor de kostprijs van je nieuwe woning, de plaats waar je gaat wonen zal ook mee bepalen hoe je je leven voortaan moet organiseren.
Houd zeker rekening met:
  • het ‘woongevoel’: wil je in de stad wonen of op het platteland? Hou je van groen of van drukte?
  • de bereikbaarheid: heb je een makkelijke aansluiting met het openbaar vervoer en/of belangrijke autowegen? Kun je vlot je werkplek, de school van je kinderen, je familie en je vrienden bereiken?
  • de nabijheid van faciliteiten: heb je een auto nodig om naar de supermarkt, cinema of sportclub te gaan? Of kun je die makkelijk te voet of met de fiets bereiken?
  • mogelijke ‘verborgen minpunten’: check of de plek die je op het oog hebt niet in overstromingsgebied ligt of in de aanvliegroute van een luchthaven.
  • de sfeer in de buurt: gaat het om een residentiële wijk, een studentenbuurt, een stadsdeel met een kwalijke reputatie, … ?

Stap 3: een nieuw huis zoeken op de immomarkt

Beslist waar je wil gaan wonen? Dan kan het eigenlijke zoekwerk naar een nieuw huis beginnen. Het is belangrijk om vooraf een aantal criteria op een rijtje te zetten:
  • Het soort woning dat je wil: een vrijstaand huis, een rijwoning, een appartement, een kangoeroewoning, een huis met praktijkruimte, …
  • De staat van de woning
  • De bouwstijl

Zoeken naar een woning kan natuurlijk online, maar je kunt ook een vastgoedmakelaar inschakelen. Vergeet ook niet om je vrienden en familie op de hoogte te brengen van je zoektocht én om op straat altijd goed op te letten of je nergens een interessant ‘Te koop’-bordje ziet hangen.

Stap 4: de bezichtiging

Als je een huis op het oog hebt, wil je dat natuurlijk ook graag eens bezoeken. Tijdens zo’n bezichtiging komt het erop aan om je niet te laten overdonderen door de verkoper, maar om kritisch de woning te beoordelen. Belangrijk is dus dat je vooraf een checklist maakt.
Let bijvoorbeeld op:
  • de lichtinval
  • de verwarming
  • de beglazing
  • de elektrische installatie
  • mogelijke vochtproblemen
  • de staat van het dak en het houtwerk
  • de gevelbekleding

Natuurlijk gaat het om meer dan het afchecken van technische vereisten. Je moet ook een beetje verliefd worden op een huis. Vraag je af of je écht in het huis in kwestie zou willen wonen.
Na een eerste bezichtiging kun je onmiddellijk een bod uitbrengen of nog een tweede keer langskomen, eventueel vergezeld van iemand met meer kennis van zaken.

Stap 5: onderhandelen over de prijs

Een doordacht bod uitbrengen is geen sinecure. Als je te laag biedt, is de kans klein dat de verkoper toehapt, maar uiteraard wil je ook geen te hoge prijs betalen. Het is belangrijk om je niet blind te staren op de vraagprijs. Bestudeer daarom de vastgoedmarkt en ga na hoeveel gelijkaardige woningen in dezelfde regio kosten. Zo krijg je een idee van wat een realistische vraagprijs is. Meteen de vraagprijs bieden, is natuurlijk een optie als dat financieel haalbaar is voor jou. Toch is het niet abnormaal om vijftien à twintig procent van de vraagprijs proberen af te dingen.

Goed onderhandelen is niet iedereen gegeven. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om een lagere prijs te bedingen:

  • Wijs op de nadelen van het huis: zo kun je een lager bod rechtvaardigen.
  • Laat uitschijnen dat je eigenlijk meer interesse hebt in een ander huis. Misschien laat de verkoper zijn vraagprijs dan zakken.
  • Wijst de verkoper je initiële bod af, dan kun je voorstellen om ‘de stok in tweeën te doen’ (elkaar in het midden tegemoet te komen).
  • Op het moment dat de onderhandelingen volledig in het slop zitten, kun je je hoogste, niet onderhandelbare bod noemen.

Stap 6: het compromis

Zodra je een akkoord bereikt hebt over de verkoop van de woning, komt het erop aan om zo snel mogelijk de overeenkomst op papier te zetten. Wanneer de koper en de verkoper hun handtekening zetten, is de verkoop bezegeld en is er geen vrijblijvendheid meer. Dat betekent dat de verkoper daarna elk bod dat mogelijk hoger is, moet weigeren.

Het verkoopcompromis is het best zo volledig mogelijk. Vermeld in elk geval:
  • de identiteit van de koper en de verkoper
  • een omschrijving van de woning
  • informatie in verband met de verhuur van het pand
  • de verkoopprijs en de manier van betaling
  • eventuele erfdienstbaarheden

In de regel moet je binnen de vier maanden na de ondertekening van het verkoopcompromis bij de notaris langsgaan voor de verkoopakte van je nieuwe huis.

Stap 7: de ondertekening van de notariële verkoopakte

Met de notariële akte of authentieke akte bezegel je de aankoop van je nieuwe huis definitief. De notaris onderzoekt vooraf diverse bronnen en verifieert de identiteit van de koper en de verkoper. Na het ondertekenen van de akte ben je de onbetwiste eigenaar van je nieuwe woning. De notaris bezorgt de akte nadien aan verschillende overheidsinstanties.

Onderschat zeker niet de notariskosten die bij de aankoop van een nieuw huis komen kijken. Voor de registratiekosten, het ereloon, de aktekosten en de btw samen moet je rekenen op 11 à 14 % van de verkoopprijs.

Ga je een hypothecaire lening aan om je nieuwe huis te financieren, dan wordt dit geregeld in een aparte hypotheekakte. Ook daar zijn kosten aan verbonden.