Volgens onafhankelijk brandpreventieadviseur Tim Renders houdt de kerstperiode extra brandrisico’s in. Elk jaar gebeuren er wel branden door sfeerverlichting en kerstversieringen. We kennen allemaal het voorbeeld van een kerstboom die vuur vat door een defecte verlichting. Verder zien we meer keuken- en schoorsteenbranden, ongelukken met fondue- en gourmettoestellen en vuurhaarden die ontstaan door een onvakkundig gebruik van vuurwerk.
Ongeveer negen op de tien gezinnen in ons land hebben weliswaar een brandverzekering, zo leert een recente meting van koepelorganisatie Assuralia (midden 2017). Alleen: ze blijkt in veel gevallen niet up-to-date, merkt Hillewaere Verzekeringen op, dat een uitgebreide analyse uitvoerde.
Eenzelfde verhaal is te horen bij Vlamingen die bovenop een brandverzekering ook een inboedelverzekering hebben afgesloten.
Minstens even opmerkelijk: meer Vlamingen dan gedacht laten hun pand - en ook de inboedel - te zwaar verzekeren. Dat gebeurt in bijna één op de tien gevallen, merkt de verzekeringsmakelaar op, die denkt dat ook dat veelal met nonchalance te maken heeft.
Neem zeker foto’s
Hillewaere start daarom een sensibiliseringsactie waarbij ze de Vlaming wijzen op het belang van het up-to-date houden van je woningverzekering. Maar ook rookmelders plaatsen en zeker foto’s nemen van je meest waardevolle bezittingen, is iets dat té vaak vergeten wordt, zo luidt het.Een brandpolis is niet wettelijk vereist, maar banken verplichten wel contractueel klanten om er een te nemen wanneer ze een woonlening aangaan. Wanneer er iets misloopt met de woning, dreigen banken immers evenzeer financieel schade te lijden.