Verbouwen

Een op drie Nederlandse huiseigenaren opgelicht bij klus aan huis

Een op drie Nederlandse huiseigenaren opgelicht bij klus aan huis
Maar liefst 34 procent van de Nederlandse huiseigenaren geeft aan ooit te zijn opgelicht door een klusjesman, zoals timmermannen, schilders, loodgieters en elektriciens. Dit blijkt uit onderzoek van Trustoo onder 1.046 Nederlandse huizenbezitters, uitgevoerd door Panelwizard. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt daarnaast ooit te veel te hebben betaald voor een klus aan huis.

Huiseigenaren onder de dertig zijn bijzonder kritisch over de geleverde diensten. Zo geeft 43 procent aan ooit te zijn afgezet door een klusjesman en denkt 72 procent dat ze te veel hebben betaald. "Het verbaast me dat een groot deel van de Nederlandse huiseigenaren zich ooit opgelicht voelt," zegt Lars Freriks, oprichter van Trustoo. "Dit is niet alleen vervelend, maar ook onnodig in deze tijd. Voor de meeste dienstverleners zijn er talloze online recensies beschikbaar. Lees altijd de reviews van eerdere klanten, en bekijk de ervaring, opleiding en keurmerken van de dienstverlener. Verdiep je ook in de uit te voeren werkzaamheden om een goed beeld te krijgen van de omvang en kosten van de klus. Maak tot slot duidelijke financiële afspraken met de dienstverlener om verrassingen te voorkomen."

Kwaliteit boven kosten

Niet alleen de huiseigenaren, maar ook de dienstverleners profiteren van goede reviews en duidelijke garantie. Maar liefst 73 procent van alle respondenten zegt namelijk meer te willen betalen voor een dienstverlener met goede reviews. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim vier op de vijf ondervraagden graag meer uitgeeft aan een dienstverlener die duidelijke garanties biedt. Onder huizenbezitters tot dertig jaar oud bedraagt dit zelfs 91 procent van alle respondenten, gevolgd door 85 procent van de respondenten tussen 50 en 59 jaar oud. Freriks: "Online recensies zijn ontzettend waardevol, maar ga niet direct uit van een paar reviews. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder het gemiddelde is. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Dit geldt ook voor garanties en andere ontbindende voorwaarden. Vertrouw daarom niet alleen op de website van de dienstverlener, maar raadpleeg onafhankelijke bronnen zoals in je offline netwerk, externe review platforms en erkende keurmerken."

Fanatieke vergelijkers

Voor het selecteren van de juiste dienstverlener, is gedegen onderzoek een must. Maar liefst vier op de vijf ondervraagden vergelijken daarom verschillende offertes en 81 procent verdiept zich in online recensies voordat ze een keuze maken voor een specifieke aannemer of klusjesman. Van alle respondenten zijn vooral jonge huizenbezitters fanatieke vergelijkers; 85 procent van hen vraagt meerdere offertes op en maar liefst 91 procent doet uitgebreid online onderzoek. Freriks: "In het afgelopen decennium is het aanbod sterk gedigitaliseerd. Helaas is het daardoor ook gemakkelijker geworden voor malafide dienstverleners om nieuwe slachtoffers te maken. Dat jongeren vaker het gevoel hebben opgelicht te zijn door een dienstverlener komt niet door een gebrek aan onderzoek. Met de hoeveelheid informatie online is het echter lastig om betrouwbare van onbetrouwbare bedrijven te onderscheiden. Op ons platform is de voorselectie daarom al uitgevoerd, en vind je alleen geverifieerde dienstverleners die uit de buurt komen."