Isolatie

Een oud appartement isoleren: hoe begin je eraan?

Vooral voor jongeren en doe-het-zelvers zijn oude appartementen aantrekkelijk. Je kan ze namelijk voor een redelijke prijs op de kop tikken, renoveren naar je eigen wensen en daarna betrekken als starterswoning en later met winst doorverkopen. Een nieuwe vloer, nieuwe badkamer, nieuwe keuken… Het hoort er allemaal bij. En natuurlijk mag ook isolatie niet ontbreken. Maar hoe begin je daaraan, een oud appartement isoleren?

Het belang van isolatie

Isoleren doe je doorgaans om het warmteverlies in je woning te beperken. In een appartement dient het echter ook een secundair doel: het dempen van geluidsoverlast, niet zelden een ergerlijke conflictbron tussen buren. De geluiden die op je afkomen langs boven en onder, ben je namelijk liever kwijt dan rijk. Goede isolatie maakt dan ook goede vrienden. Je muren en vloer zijn alvast een goed begin.

De muren isoleren

Je muren aan de binnenkant isoleren, kan op verschillende manieren. De meest courante zijn isolatieplaten en gipskarton. Isolatieplaten kan je eenvoudigweg tegen de muur verlijmen. Gipskarton biedt op haar beurt extra voordeel met betrekking tot vochtveiligheid. Vooral in oudere gebouwen, waar vocht vaak een probleem is, raden we een houten regelwerk met gipskarton afwerking aan.

De vloer isoleren

Geluidsisolatie breng je best aan de bovenzijde van je vloer aan. Dat is veel eenvoudiger dan boven je hoofd werken en het biedt bovendien dezelfde voordelen. Houd er wel rekening mee dat geluidsisolatie je vloer verzwaart en dus mogelijk de structurele staat van je huis beïnvloedt. We raden aan om eerst uit te zoeken of het plaatsen van vloerisolatie wel gewettigd is. Mag je het plaatsen? Kies dan voor zand of isolatiedekens om geluiden tegen te houden.