Verbouwen

Een totaalrenovatie uitvoeren: zo begin je eraan

Bouwgrond wordt almaar schaarser, waardoor een bestaand huis kopen en renoveren vaak de enige optie is om betaalbaar en toch volgens de moderne standaarden te wonen. Bij een pand dat in slechte staat is, is een totaalrenovatie noodzakelijk. Dit is echter een grote onderneming, waar je beter goed geïnformeerd aan begint. Een totaalrenovatie is een volledige renovatie van je woning. Zowat alle onderdelen worden vernieuwd en vaak wordt er veel afgebroken en heropgebouwd. Een totaalrenovatie houdt onder andere het volgende in:

  • Vernieuwen van leidingen van elektriciteit, water en verwarming.
  • Nieuwe verwarmingsketel en boiler.
  • Nieuwe keuken en badkamer.
  • Nieuwe vloeren en nieuwe bezetting van de muren.
  • Nieuwe ramen en deuren.
  • Eventueel een nieuw dak en het opknappen van de gevels.

Uiteraard zal niet elke totaalrenovatie al deze elementen bevatten, terwijl sommige projecten zelfs nog uitgebreider kunnen zijn.

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Het duurt gewoonlijk ongeveer één jaar om een woning volledig te renoveren. Er moeten immers eerst plannen getekend worden en ook het uitvoeren van deze ingrijpende werken zelf neemt heel wat tijd in beslag. Natuurlijk is alles afhankelijk van de aard van de werken en de snelheid van de professionals waarmee je samenwerkt.

Verbouwen in één keer of in verschillende fases?

Als je voldoende financiële middelen hebt, is een totaalrenovatie - waarbij je alles in één keer renoveert - het meest interessant. Op die manier bespaar je geld, gaat alles sneller en hoef je niet te midden van een verbouwing te leven. Natuurlijk kan je ook de renovatie in verschillende stappen uitvoeren om zo de kosten over de jaren te spreiden.

Een architect aanstellen

Nadat je een huis in slechte staat gekocht hebt, dien je jezelf een idee te vormen van hoe je wilt dat je huis eruit zal zien, aan welke eisen het moet beantwoorden en wat je budget is. Hiermee stap je vervolgens naar een architect. Voor zowat elke totaalrenovatie moet je immers een bouwvergunning aanvragen, wat alleen door een architect kan gebeuren. Hij helpt je eveneens met het tekenen van de plannen van je nieuwe woonst en kan nagaan welke muren eventueel uitgebroken kunnen worden en welke niet. Na de verbouwing zal je nieuwe woning moeten beantwoorden aan heel wat wetgevingen, bijvoorbeeld op vlak van ventilatie en energieprestaties (EPC). Ook hierover kan een architect je raad geven.

Samenwerken met aannemers

De volgende stap is aannemers aanstellen om de werken uit te voeren. Je kan voor elk onderdeel (dak, gevel, elektriciteit, binnenafwerking, …) samenwerken met een gespecialiseerde aannemer, of het hele project laten uitvoeren door één aannemer. Sommige firma’s bieden ook totaalpakketten aan waarbij je totaalrenovatie uitgevoerd wordt met een sleutel-op-de-deur formule.

Een goedkope totaalrenovatie uitvoeren

De goedkoopste manier om je totaalrenovatie uit te voeren is echter zo veel mogelijk zelf doen. Informeer je goed over alle regels, maar ook over alle premies en subsidies en maak hier zeker gebruik van! Werk niet samen met zomaar de eerste de beste aannemer en kies niet de materialen uit de dichtstbijzijnde winkel uit gemakzucht. Doe in plaats daarvan grondige research zodat je kiest voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Werken met te goedkope materialen of vakmensen kan je immers al snel zuur opbreken, net als te veel betalen voor wat je krijgt. Een supertip om te besparen op je totaalrenovatie? Doe zo veel mogelijk zelf! Zeker afbraakwerken kan eigenlijk iedereen uitvoeren. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niets afbreekt dat de stabiliteit van je woning in het gedrang brengt.