Second Home

Een tweede verblijf in Turkije, het overwegen waard

Een vakantiehuis kopen in het zonnige Turkije wordt almaar populairder. Dat hoeft niet te verbazen, want Turkije is al jarenlang een van de koplopers van het Europese toerisme. En nu vinden buitenlanders ook almaar vaker hun weg naar de Turkse vastgoedmarkt, die volgens analisten veilig is om in te investeren. Waarmee moet je rekening houden als je zin hebt om een huis, appartement of vakantiewoning te kopen in Turkije? Wij maken je wegwijs.

Vastgoedprijzen

Enkele jaren bleven de Turkse vastgoedprijzen ononderbroken stijgen, tot er vorig jaar een dipje kwam. Kenners vreesden voor een zeepbel, maar die is er uiteindelijk niet gekomen. De rust is teruggekeerd op de Turkse huizenmarkt. Het optimisme is groot.

De prijzen voor nieuwbouwwoningen blijven lichtjes stijgen, terwijl het oudere vastgoed net goedkoper wordt. In drukke regio's zoals Antalya zijn luxueus afgewerkte appartementen te koop vanaf 65.000 euro, terwijl dat op andere locaties mogelijk het dubbele is. Over het algemeen geldt dat een huis of vakantiehuis in Turkije beduidend goedkoper is dan in andere Europese landen. Bovendien betaal je bij de aankoop louter de aankoopprijs en een overdrachtsbelasting van vier procent.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 februari 2025 vindt de beurs Second Home Expo in Antwerp Expo in Antwerpen plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Geen notaris nodig in Turkije

In Turkije zijn er geen notariskosten. Turkse notarissen controleren geen kadastrale gegevens en kijken niet na of er schulden op het pand rusten. De meerwaarde van een notaris in Turkije is dus erg klein.

Vaste kosten

Met welke kosten moet je dan wel rekening houden als je een tweede verblijf koopt in Turkije?
  • Onderhoud en beveiliging van een luxe-appartement: zo’n 100 à 120 euro per maand, of 250 euro voor een all-inverzekering.
  • Syndicus: 100 à 150 euro per jaar.
  • Onroerende voorheffing: 0,1 procent van de vermelde waarde op het eigendomsbewijs, dus slechts 100 euro per jaar voor een investering van 100.000 euro.

Een vermogensbelasting is er niet. Als je je woning binnen de vijf jaar met winst verkoopt, betaal je wel een meerwaardeheffing. Ook op de huurinkomsten betaal je taksen. De eerste 1.200 euro is evenwel fiscaal vrijgesteld.

Belgische belastingen op een tweede verblijf in Turkije?

Omdat België een dubbelbelastingverdrag met Turkije heeft, betaal je geen belastingen in eigen land op je Turkse eigendommen.