Het Antwerpse herenhuis Dhanis, op de hoek van de Maria-Henriëttalei en de Frankrijklei en dus vlakbij het stadspark, werd in 2009 erkend als bouwkundig erfgoed en is sinds 2016 ook officieel bestempeld als beschermd monument. Het gaat om een “palazzo” - stadspaleis - dat gebouwd werd in 1873 en past in een rij van Antwerpse monumentale gebouwen zoals het oude Justitiepaleis op de Britse Lei, de Opera en de Nationale Bank.
Het moet niet gezegd dat het pand een indrukwekkende geschiedenis achter de rug heeft. Zo werd het gebouwd in opdracht van Antoine Dhanis, een vooraanstaand bankier, gemeenteraadslid en voorzitter van de Handelskamer van Antwerpen, in de 19e eeuw. Als man uit de hoge burgerij wou hij destijds niet achterblijven op de rest en kocht een perceel op de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei. Het stadspaleis dat hij er liet bouwen, werd een pareltje.
Het was architect Lievin Van Opstal die voor de opdracht werd ingeschakeld. Geen onbekende in die tijd, want hij werkte toen bijna uitsluitend voor bouwheren uit de hogere kringen in Antwerpen. Jarenlang vond de familie Dhanis er onderdak. Maar later behoorde het gebouw ook toe aan verschillende begoede families, waaronder de adellijke familie de Caters, die decennialang tot één van de meest welstellende families van Antwerpen behoorde.
Zeldzaamheid
Het historische pand kwam zopas in handen van de Antwerpse vastgoedinvesteerder Brody, onder meer gespecialiseerd in de aankoop van ‘landmark’ historische gebouwen. Voordien was het bedrijf Tuerlinckx Fiscale Advocaten er gevestigd, maar het voorbije half jaar stond het herenhuis leeg. De Antwerpse vastgoedspecialist brengt het pand nu op de private huurmarkt als kantorencomplex, waar dit soort gebouwen eerder een zeldzaamheid is.De interesse is alvast groot, zo stellen ze bij Brody. Vooral vanuit de kant van private bankiers, advocatenkantoren en bedrijven die er hun hoofdzetel willen vestigen, wordt er al naar het pand gelonkt.
Interieur dat tot verbeelding spreekt
Volgens experts van het agentschap Onroerend Erfgoed gaat het alvast om één van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen. Het interieur spreekt dan ook tot de verbeelding. Zo zijn er onder meer de marmeren trappenhal, heel wat historische schilderijen, zijden muurbekleding en speciale wandtapijten. In totaal telt het gebouw vier verdiepingen, goed voor 1.666m2.Bij het pand hoort ook een voormalige koetshuis, een L-vormig gebouw dat vroeger als paardenstal gebruikt werd. Het heeft een eigen remise - de plaats waar de koets werd gestald - en een aparte zadelkamer. Op de binnenkoer en in de remise zijn nu acht parkeerplaatsen voorzien.
Voor welk bedrag het historische pand werd aangekocht, wil de Antwerpse vastgoedinvesteerder niet bekend maken. Wat de huurprijzen betreft, wordt volgens Brody gekeken naar het hogere segment.