Wat is een villa?
Natuurlijk is elke woning anders en verschillen mensen al eens van mening over het etiket dat ze erop plakken. Wat de een als een villa beschouwt, is in de ogen van de ander misschien slechts een doorsnee woning. Toch zijn er drie min of meer objectieve criteria die een echte villa typeren:- Een villa is altijd een vrijstaande woning. In die zin verschilt een villa van een luxueuze rijwoning, die we een herenhuis of burgerwoning noemen. Een villa vind je dan ook meestal terug op het platteland of in een residentiële wijk. De meeste villa’s zijn omgeven door groen: een ruime tuin of een groot landgoed.
- Een villa is merkelijk ruimer dan een standaardwoning. Dat betekent dat meerdere badkamers, vier of meer slaapkamers, een dressing en een grote hobbykamer geen uitzonderingen zijn.
- Een villa is luxueus afgewerkt. Dure materialen en snufjes zoals domotica zijn een must.
De voorbereidingen
Als je een villa wilt verkopen, moet je er eerst voor zorgen dat alles tot in de puntjes in orde is. Hou er rekening mee dat daar vaak ook kosten bij komen kijken.- Wie een woning verkoopt, moet een energieprestatiecertificaat of EPC aan de kandidaat-kopers kunnen voorleggen.
- Ook heb je een bodemattest nodig. Je kunt dit aanvragen bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.
- Een andere formaliteit is de keuring van je elektrische installatie. Werd die al gekeurd na 1 oktober 1981, dan is een nieuwe controle niet nodig.
- Ook je stookolietank moet gekeurd worden. Bij een ondergrondse tank is een controle om de vijf jaar verplicht.
- Ten slotte heb je een postinterventiedossier of PID nodig. Dat is een dossier dat de technische gegevens en de structuur van het gebouw beschrijft.
Mogelijke problemen
Het grootste struikelblok bij de verkoop van een villa is meestal de prijs. Uiteraard hecht jij een grote emotionele waarde aan je woning, maar daar heeft de koper meestal lak aan. Hij wil vooral waar voor zijn geld. Een luxueuze afwerking en veel kamers – typisch voor een villa natuurlijk – zijn ook niet altijd een troef. Misschien heeft de kandidaat-koper wel een compleet andere smaak dan jij of heeft hij geen behoefte aan al die ruimte. In dat geval gaan zijn gedachten vooral uit naar de extra kosten die hij zal moeten maken om alles aan te passen en te onderhouden. Een realistische prijszetting, die ook rekening houdt met de minpunten van je villa, is dus cruciaal.Je villa verkopen: onze tips
Een villa kun je niet vergelijken met een gewoon huis. Het is altijd een woning met een heel eigen verhaal, waar je kandidaat-koper al dan niet voor valt. Om hem te ‘verleiden’ komt het er dan ook op aan om hem mee te nemen in dat unieke verhaal.Meer nog dan bij een andere woning is het cruciaal om je villa zo goed mogelijk te presenteren aan kandidaat-kopers:
- Voer kleine herstellingen uit. Zelfs een likje verf kan een wereld van verschil betekenen.
- Is de villa leeg? Bemeubel ze dan vooraleer je foto’s neemt en kandidaat-kopers uitnodigt. Is de woning nog bewoond? Zorg er dan voor dat er geen rommel rondslingert en dat de meubels de aandacht niet afleiden van de troeven van de villa. Omdat er veel op het spel staat, kan het de moeite lonen om een beroep te doen op een vastgoedstylist.
- Benadruk in de foto’s de sterke punten van de villa. Het is geen goed idee om van álles foto’s online te zetten. Wel kun je enkele markante details in de verf zetten.
Om een villa te verkopen, schakelen de meeste mensen een makelaar in die gespecialiseerd is in exclusief vastgoed en die het klappen van de zweep kent. Zelf een villa verkopen is veeleer uitzonderlijk.
In elk geval is het belangrijk om kandidaat-kopers hartelijk te ontvangen. Creëer een warme en aangename sfeer. Haal bijvoorbeeld bloemen in huis, bied de bezoekers een kop koffie aan en wees altijd vriendelijk.
Vermijd ook dat je villa te lang te koop staat. Soms is het beter om de prijs te doen zakken en een andere aanpak te kiezen, dan om het been stijf te houden.