Een warmtepomp voor de verwarming van je nieuwe woning laat het E-peil het meest dalen
Iedere nieuwbouwwoning moet voldoen aan bepaalde EPB-eisen. De bekendste maatstaf daarvan is het E-peil dat de energieprestaties van een woning weergeeft. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Installaties voor de verwarming en de warmwatervoorziening hebben een grote invloed op deze maatstaf. Door hiervoor een warmtepomp te gebruiken, zal het E-peil van je woning fors dalen. Het E-peil daalt nog verder door de keuze voor warmtepompen die getest zijn volgens de Europese Ecodesign-richtlijn.Met een warmtepomp en PV-panelen geniet je van het maximum aan fiscale voordelen
De energienormen voor onze gebouwen worden steeds strenger. Vanaf 2021 zullen nieuwbouwwoningen een E-peil van 30 of lager moeten hebben. Huizen die dat peil nu al halen, kunnen genieten van premies en een korting op of een vrijstelling van de onroerende voorheffing.Zonnepanelen en een warmtepomp zijn hiervoor een ideale combinatie
Met een warmtepomp alleen haal je vlot E30. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen is zelfs E20 mogelijk.De energie die wordt opgewekt met de zonnepanelen, kan worden ingezet om je warmtepomp aan te drijven. Je maakt dus op een heel efficiënte manier gebruik van de natuurlijke energiebronnen.
Ook voor de productie van warm water geeft een warmtepomp uitstekende resultaten in de EPB-berekening
De meeste warmtepompinstallaties zijn geschikt om zowel ruimtes te verwarmen als om er sanitair warm water mee te produceren.Wie een aangepast ‘multi-energie-buffervat’ voorziet, kan een warmtepomp combineren met thermische zonnecollectoren (een zonneboiler) en zo de woning en het sanitair water verwarmen. De warmtepomp en de zonnecollector zorgen dan voor de opwarming van het water in het buffervat, terwijl het verwarmingscircuit (vloerverwarming, ventilo-convectoren …) de warmte uit het buffervat verdeelt. Zo haal je het maximum uit je installatie en uit de beschikbare hernieuwbare energiebronnen en zal het E-peil van je woning stevig dalen.
Bij installaties waarbij enkel voor een warmtepomp gekozen wordt om warm water te produceren voor de keuken, douche, bad… is een warmtepompboiler de beste oplossing. Een warmtepompboiler kan warmte uit de buitenlucht gebruiken of kan werken met restwarmte, zoals de afgevoerde warme lucht van het ventilatiesysteem of de restwarmte in het boilerlokaal. Met deze warmte wordt het water verwarmd dat wordt opgeslagen in een warmwaterboiler van gemiddeld 200 tot 260 liter, ideaal voor een gezin van vier tot vijf personen.
Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een elektrische boiler, waardoor jaarlijks tot 70% op de energiefactuur kan worden bespaard. Een warmtepompboiler is dus zonder meer een van de meest voordelige systemen om water op te warmen.