1. Moet ik wel een woning kopen?
Voordat je een woning koopt, ga je best even na of dat wel de juiste keuze is voor jou. Kopen of huren: het is immers een moeilijke afweging. Wil je settelen op een bepaalde locatie? Dan kan je overwegen om een huis te kopen. Twijfel je nog over welke stad je voorkeur uitdraagt, ben je van plan om nog enkele keren van werk te veranderen, of pieker je over een jaar rondreizen? In zo’n geval kan je maar beter nog een tijdje huren, zo geniet je immers een veel grotere flexibiliteit!2. Bepaal je budget en kies de juiste lening
Wanneer je een woning wil kopen, bepaal je op voorhand je budget. Hierbij denk je best na over een aantal punten:- Je eigen inbreng. De aankoop van een woning is een goed moment om je spaargeld aan te spreken.
- Je inkomen. Het maximale bedrag dat je per maand aan de bank mag terugbetalen bedraagt ongeveer 1/3 van je maandelijkse inkomen. Zo weet je hoeveel je ongeveer zal kunnen lenen.
- Spreek met verschillende banken en kredietadviseurs alvorens een lening aan te gaan.
3. Je droomwoning zoeken en vinden
Om de woning van je dromen te vinden, zoek je best via zo veel mogelijk verschillende kanalen. De belangrijkste zijn:- Vastgoedwebsites
- Vastgoedmakelaars
- Lokale bladen
- Rondwandelen in een buurt waar je wil wonen
- Je netwerk aanspreken
4. Onderhandelen over de prijs
De aangeduide prijs van een woning is een vraagprijs. Dat betekent dat er over de prijs kan onderhandeld worden en die kans mag je niet laten liggen. Begin de met een laag, maar realistisch bod en benadruk enkele minpunten van het huis. Vervolgens kan je naar elkaar toe bieden. De meeste onderhandelingen over de vraagprijs gaan over een korting van 10 tot 15%. Hou er wel rekening mee dat niet het bedrag van de korting, maar de prijs die je uiteindelijk betaalt voor de woning het belangrijkste is.5. Verzeker je nieuwe woning
Wie een woning koopt, moet ook de nodige verzekeringen afsluiten. Zo is het belangrijk om de volledige nieuwbouw- of heropbouwwaarde van je huis te verzekeren tegen brand, waterschade, enz. … Ook een diefstalverzekering valt aan te bevelen. Vergelijk de prijzen van verschillende verzekeraars alvorens een keuze te maken, en zorg ervoor dat je voor bepaalde risico’s niet dubbel gedekt bent.6. Klaar om te verhuizen?
Nu je de woning van je dromen aan een goede prijs gekocht en verzekerd hebt, is het tijd om er in te trekken. Verhuizen kan een heel stressvolle bezigheid zijn. Daarom deze korte checklist:- Bepaal welke spullen je wil verhuizen. Een verhuis is het ideale moment om overbodige bezittingen weg te doen.
- Voorzie een realistisch budget voor de verhuis, bijvoorbeeld om een verhuiswagen te huren en je verhuisdozen aan te schaffen.
- Denk aan een verzekering voor de risico’s die gepaard gaan met een verhuis.
- Maak een to-do-lijst zodat je zeker niets vergeet.
- Denk eraan om je adreswijziging aan iedereen door te geven.