Vastgoed

Een woning kopen onder opschortende voorwaarde

Als Belg hechten we veel belang aan een eigen woning. Jongeren verlaten het ouderlijk nest en gaan massaal op zoek naar hun eigen stekje van zodra ze dat financieel aankunnen. Nu de rente zo laag staat, is het bovendien het uitgelezen moment om dat te doen. Heb je een woning op het oog? Let dan wel op bij de onderhandelingen: zorg altijd dat er een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst staat.

Wat is een opschortende voorwaarde?

Bij een opschortende voorwaarde laten zowel koper als verkoper hun akkoord afhangen van de vervulling van een voorwaarde. Indien binnen de bepaalde termijn niet aan die voorwaarde wordt voldaan, gaat de verkoop niet door. Eventuele voorschotten die al betaald zijn, worden dan ook gewoon teruggestort. De opschortende voorwaarde moet daarbij altijd heel precies omschreven zijn en moet beperkt zijn in de tijd.

De opschortende voorwaarde bij de aankoop van een woning

Bij de aankoop van een woning doe je er als koper goed aan om een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst op te laten nemen. Formuleer dat de aankoop aleen doorgaat als je tegen een bepaalde datum een hypothecaire lening hebt kunnen afsluiten. Stuit je op een ‘nee’ bij de banken, dan gaat de verkoop dus ook niet door.

De voorwaarde moet in ieder geval vermelden over welk bedrag het gaat, tegen wanneer de kandidaat-koper de lening te pakken moet hebben en op welke manier de verkoper ingelicht zal worden of de koper al dan niet een lening heeft kunnen afsluiten. Denk er wel aan dat je als koper verplicht bent om effectief te proberen een lening te pakken te krijgen. Je moet dus ook feitelijk een leningaanvraag indienen, en uiteraard ook bij meerdere banken aankloppen als de eerste weigert.

Een andere voorwaarde die veel terugkomt, is het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning.