Terras en oprit

Eenvoudig groene aanslag verwijderen in de tuin

Eenvoudig groene aanslag verwijderen in de tuin
Iedereen krijgt vroeg of laat wel te maken met groene aanslag in de tuin. Groene aanslag zie je niet alleen op tegels verschijnen, maar ook op hout, metaal en zelfs marmer. Het valt maar moeilijk te voorkomen omdat het eigenlijk overal in je tuin onzichtbaar aanwezig is, waarna het na een periode met veel neerslag tot leven komt. Het is wel belangrijk dat je het tijdig onder handen neemt want anders gaan de algen, gisten en bacteriën zich steeds sneller vermenigvuldigen en wordt het probleem alleen maar hardnekkiger.

Klassieke middelen zijn zelden een goed idee

Wel vaker gaan mensen groene aanslag met een hogedrukreiniger te lijf. Dat werkt heel goed en levert in eerste instantie een goed resultaat op, maar toch is het geen goed idee. Met een hogedrukreiniger maak je per slot van rekening het oppervlak poreuzer, ook wanneer je op je terras aan de slag gaat. Zeker als je al wat langer of van dichtbij moet spuiten, zijn de gevolgen nefast. Zichtbare schade heb je niet, maar met een poreus oppervlak creëer je wel gezellige plekjes waar algen graag feestjes houden. Daarom komen ze na verloop van tijd nog hardnekkiger terug.

Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van de klassieke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Bleekwater is daar een voorbeeld van. Enerzijds werkt het best wel goed want bleekwater maakt de celmembranen kapot. De algen zijn meteen morsdood. Anderzijds is bleekwater schadelijk voor het milieu en gaan sommige natuurstenen eraan kapot. Van zo'n middeltjes blijf je beter weg. Soda kan je eventueel wel overwegen, maar is dan weer veel minder effectief. Dat wil zeggen dat je toch veel harder moet schrobben. Het is niet voor niets dat er gespecialiseerde producten op de markt zijn.

Groene aanslag wegwerken

Om groene aanslag efficiënt te verwijderen, gebruik je beter een gespecialiseerde aanslagreiniger. Hiermee kan je moeiteloos groene aanslag verwijderen. Dergelijke groeneaanslagverwijderaars hoef je vaak enkel even met een gieter aan te brengen en binnen de twee dagen is de aanslag verdwenen. Bij de betere groeneaanslagreinigers blijft er meteen ook een beschermende laag achter. Lees wel altijd de gebruiksaanwijzingen en onthoud dat je nog steeds zelf het een en ander moet doen, zoals het verwijderen van mos. Controleer ten slotte altijd of het product niet schadelijk is voor gras en planten. Bij bioproducten ben je daar alvast zeker van.

Beschermlaag aanbrengen

Wil je vaker groene aanslag verwijderen? Dan gebruik je een hogedrukreiniger. Wil je minder vaak groene aanslag verwijderen? Dan moet je een beschermlaag aanbrengen, zeker wanneer de ondergrond al enigszins poreus is geworden. Er zijn diverse fabrikanten van beschermingsproducten voor buiten. HG is daar een bekend voorbeeld van. Dergelijke producten leggen een beschermlaag aan waardoor vuil minder snel in tegels kan trekken en algen er zich moeilijker kunnen vestigen. Het voordeel daarvan is dat je meteen ook bescherming hebt tegen andere vlekken. Controleer wel altijd of het product geschikt is voor het te behandelen oppervlak en of het kleurloos en dampdoorlatend is. Breng de beschermlaag overigens altijd na een grondige reinigingsbeurt aan.