De minister legt uit dat een lager tarief voor een lening niet per se betekent dat die lening het best bij de wensen van de consument aansluit. Soms moet je immers bijkomende verzekeringen bij dezelfde instelling aangaan, of zijn de terugbetalingsmodaliteiten minder soepel. Het verplicht standaardformulier dat het wetsontwerp invoert, moet het voor de consument gemakkelijker maken de implicaties in te schatten.
De informatie op het formulier moet dan ook verder gaan dan alleen het bedrag, de rentevoet en de maandelijkse aflossingen. De kredietgever moet de consument informatie op maat geven zodat die de producten op de markt beter kan vergelijken:
- het formulier moet de precieze voorwaarden voor het afsluiten van een krediet omschrijven,
- het moet ook duidelijke informatie geven over de gevolgen wanneer iemand zijn krediet versneld wil afbetalen
- en er moet ook vermeld worden wat er gebeurt als iemand door financiële problemen de betalingen staakt en bij welke contactpersoon hij terecht kan om een flexibeler afbetalingsplan te verkrijgen.
Lening herzien? Maximaal drie maanden intrest
Het wetsontwerp voorziet ook dat de wederbeleggingsvergoeding die iemand moet betalen wanneer hij zijn lening wil herzien, maximaal drie maanden intrest mag blijven kosten. Een Europese richtlijn laat ruimte om die vergoeding op te trekken, maar minister Peeters gaat daar niet op in. Hij merkt ook op dat de administratieve last voor de sector minimaal wordt gehouden.De nieuwe wettekst verbiedt ook koppelverkoop, waarbij een kredietovereenkomst wordt aangeboden of verkocht als onderdeel van een pakket met andere producten of diensten, en waarbij de kredietovereenkomst niet afzonderlijk wordt aangeboden. "Koppelverkoop is verboden", zegt Peeters. "Het is de kredietgever en -bemiddelaar eveneens verboden de consument bij het sluiten van een kredietovereenkomst te verplichten een andere overeenkomst te ondertekenen".