Scheepvaartschool Cenflumarin
De scheepvaartschool Cenflumarin, beter gekend als KTA Zwijndrecht, verhuist op 1 september 2015 naar de toekomstige Water Campus Antwerpen op het domein van het Gemeenschapsonderwijs in Linkeroever. Er komt een nieuwbouw van bijna 4.000 m², gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. Dit is een belangrijke stap richting een volwaardige Antwerpse Water Campus waar kinderen én volwassenen terecht kunnen voor alle watergebonden opleidingen van het GO! Onderwijs. “Het basisonderwijs, secundair onderwijs én volwassenonderwijs worden samengebracht op één locatie. Zo wordt de Water Campus Antwerpen een levenslange leerhaven,” aldus Marc Driesen, algemeen directeur Scholengroep Antigon 1. “Ook ondergaat het bestaande internaat een grondige renovatie waardoor er moderne wooneenheden voor niet minder dan 155 internen zullen beschikbaar zijn.”De nieuwe Scheepvaartschool krijgt een administratieve vleugel, leslokalen voor algemene en nautische vakken, werkplaatsen en een auditorium. De omgevingsaanleg omvat een toegangsweg voor langzaam verkeer, een open speelplaats, overdekte speelplaats en een fietsenstalling. Aannemerscombinatie STRABAG – Züblin zal dit schoolproject bouwen volgens de principes van de passiefhuisstandaard. Er wordt zeer ver gegaan op het gebied van isolatie en warmterecuperatie. In een passiefschool ligt het energieverbruik 75% lager dan bij een traditioneel schoolgebouw. Het gebouw werd ontworpen door De Bouwerij-AUPA.
Basisschool Boom Park
Het gemeenschapsonderwijs realiseert via het programma Scholen van Morgen 30 scholenbouwprojecten, waarvan 8 in de provincie Antwerpen. “Modern lesgeven verdient moderne infrastructuur”, verklaart Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! Onderwijs. “De sterke leerlingengroei in de scholen, en zeker hier in Basisschool Boom Park, vraagt om tijdelijke oplossingen voor het ruimtegebrek. Ik ben verheugd om te zien dat tijdelijke klassen nu plaats kunnen maken voor een eigentijds schoolgebouw, een gloednieuwe leer- en speelplek voor de jonge kinderen.” De oude kleutervleugel en de containerunits worden vervangen door een nieuwbouw die in het oog springt door haar felgroene kleur en groot buitenterras. Tegen eind 2015 zijn de bouwwerken achter de rug. Het gebouw werd ontworpen door Areal Architecten.De uitvoering en het 30-jarig onderhoud van de beide schoolgebouwen werd door de bouwheer, DBFM Scholen van Morgen, toegewezen aan de aannemerscombinatie STRABAG Belgium nv – Ed. Züblin AG. STRABAG Belgium is een dochteronderneming van Züblin en maakt deel uit van de Europese bouwgroep STRABAG SE. In België spitsen zij zich voornamelijk toe op utiliteitsbouw: scholen, zorgprojecten, kantoorgebouwen, openbare gebouwen en dergelijke meer. Projecten zoals de keukentoren van Campus Elishout – Coovi te Anderlecht, Kinderziekenhuis UZ Gent K12D, CBE Open School Kazerne Michotte te Leuven en het Red Star Line Museum te Antwerpen zijn enkele van de indrukwekkende referentieprojecten van STRABAG Belgium.
Scholen van Morgen
Via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen in totaal 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen. De vennootschap staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de schoolgebouwen.“In nieuwe schoolgebouwen krijgen de leerlingen vanzelf meer goesting om te leren omdat ze de nodige ruimte krijgen, gestimuleerd worden en over de hedendaagse technologie kunnen beschikken. De architectuur speelt een belangrijke rol. Dankzij Scholen van Morgen en tal van nieuwe projecten om de bijkomende capaciteitsnoden in het onderwijs te beantwoorden, hebben we na decennialange onderinvestering de inhaaloperatie voor nieuwe schoolinfrastructuur ingezet”, zegt onderwijsminister Pascal Smet.
145 Scholen van Morgen-projecten hebben momenteel een bouwvergunning. 40 projecten werden toegewezen aan een aannemer. Wellicht worden dit jaar nog 50 Scholen van Morgen-bouwwerven opgestart. In september wordt de eerste school, het GTI Londerzeel, ingehuldigd.