Nieuwbouw

Eerste bouwwerk met CO2-negatieve gevelsteen neergezet in Sint-Lievens-Houtem

Eerste bouwwerk met CO2-negatieve gevelsteen neergezet in Sint-Lievens-Houtem
Jo Vemeulen (schepen sport)
Het eerste gebouw in Sint-Lievens-Houtem met een CO2-negatieve gevelsteen is geplaatst op de vrijetijdssite 'De Fabriek'. Dit duurzame project betreft de uitbreiding van het sportcentrum en is een van de meest milieuvriendelijke bouwprojecten van de gemeente.

Tegen het einde van dit jaar zal het nieuwe gedeelte van de sporthal klaar zijn voor gebruik, en kunnen de eerste sporters er terecht. Deze uitbreiding onderstreept de inzet van Sint-Lievens-Houtem voor duurzame en milieuvriendelijke bouwinitiatieven.

Eerste bouwwerk met CO2-negatieve gevelsteen neergezet in Sint-Lievens-Houtem
Van links naar rechts: Jo Vermeulen (Schepen Sport), Tim De Groote (Schepen Openbare Werken), Arno Ponnet (Schepen Jeugd), Tim De Knyf (Burgemeester), Bart Vanderdonckt (Steenoven), Xavier Callens (B2Ai), Louis Vercaemst (Steenoven), Bart Wallays (SOLVA), Steven Langenaken (Steenoven), Joris De Backer (deskundige patrimonium SLH).

Eerste schepen Jo Vermeulen, bevoegd voor sport, stelde vanmiddag de nieuwe vleugel van de sporthal De Fabriek officieel voor. Het biedt straks plaats aan 7 gloednieuwe kleedkamers, 45 douches en ook een grote extra bergruimte voor sporttoestellen. Voor de sporters in Sint-Lievens-Houtem is het alvast een welgekomen uitbreiding. De invulling van de nieuwe vleugel mag dan niet zo bijzonder zijn, het bouwwerk zélf is dat zeker wel.

"Dit is het allereerste bouwwerk van Sint-Lievens-Houtem dat volledig met een CO2-negatieve gevelsteen is neergezet. Terwijl het bij een klassieke bouw met betonblokken en gevelstenen moeilijk is om een zo laag mogelijke CO2-uitstoot te bekomen, wordt hier finaal géén CO2 uitgestoten. Sterker nog: er wordt zelfs bijkomend CO2 uit de lucht gehaald, vandaar dus de term 'CO2-negatief'. Dat is mogelijk omdat er bij het productieproces gebruik wordt gemaakt van CO2, uitgestoten door naburige bedrijven, om de gevelstenen hard te maken. Per ton geproduceerde 'Pirrouet'-stenen wordt zo maar liefst 60 kg CO2 opgenomen. Dit is zonder meer een revolutie in de bouwsector." ​

​Bart Vanderdonckt, CEO van projectontwikkelaar Steenoven


Eerste bouwwerk met CO2-negatieve gevelsteen neergezet in Sint-Lievens-Houtem
Xavier Callens (B2Ai), Steven Langenaken (Steenoven), Louis Vercaemst (Steenoven), Joris De Backer (deskundige patrimonium SLH)

Naast de 'Pirrouet'-gevelstenen wordt ook voor de binnenwanden gebruik gemaakt van CO2-negatieve betonblokken. Het revolutionaire bouwmateriaal wordt ontwikkeld door respectievelijk Vandersanden en MasterBloc (zgn. 'Carbstone'), twee Belgische pioniers in klimaatvriendelijk bouwmateriaal. Als alles goed gaat, zal het nieuwe bouwwerk eind dit jaar opgeleverd worden en kunnen dan de eerste sporters gebruik maken van nieuwe kleedkamers, douches en bergruimtes.

"We zijn ontzettend trots dat Sint-Lievens-Houtem met deze uitbreiding een voortrekkersrol kan opnemen op het vlak van klimaatvriendelijker en doordacht bouwen. Het maakt bovendien deel uit van een bredere publiek-private samenwerking voor de heropwaardering van deze oude fabriekssite, waarbij er ook ruimte is voor een nieuwe woonbuurt - 'Eilandpark'. Die nieuwe buurt geeft niet alleen de kans aan jonge gezinnen om in Sint-Lievens-Houtem te (blijven) wonen. Ze biedt ook Houtemnaars, van wie de kinderen het huis uit zijn, de mogelijkheid om een kwaliteitsvolle woonst dichtbij het centrum te kiezen, waardoor hun woning weer vrijkomt voor andere gezinnen. Kortom: onze gemeente tankt met dit project extra zuurstof voor haar inwoners en de lokale economie." ​

​Burgemeester Tim De Knyf en eerste schepen Jo Vermeulen


Eerste bouwwerk met CO2-negatieve gevelsteen neergezet in Sint-Lievens-Houtem
Tim De Knyf (Burgemeester)

Energiezuinige woonbuurt

Wat Eilandpark betreft, worden er momenteel twee woonvelden gebouwd, die toepasselijk Hout en Heem zullen heten. Er komen in totaal 26 appartementen, 11 woningen en een commerciële ruimte, die zullen verwarmd worden met hernieuwbare energie, afkomstig van zonnepanelen en warmtepompen, en elke woonst heeft ook vloerverwarming. Dankzij efficiënte isolatie, kwalitatieve materialen en enkele slimme keuzes van architect B2Ai, zullen de woningen ook uiterst energiezuinig zijn. ​ ​

"Het ontwerp en materiaalkeuzes binnen Eilandpark zijn een knipoog naar de textielweverij van weleer. Nu wordt er ook gekozen voor bouwstenen waarvan tot 80% van de grondstof gerecupereerd wordt uit reststromen van de staalindustrie. Samen met het groene karakter en de energiezuinigheid van de site creëren we dus de meest duurzame woonbuurt van Sint-Lievens-Houtem." ​

​Louis Vercaemst, Project Developer bij Alheembouw-Steenoven


Als alles vlot verloopt, verwelkomt 'Eilandpark' zijn eerste bewoners in het begin van 2026. Ondanks dat de ruwbouwfase nog niet is afgerond, zijn zo goed als alle appartementen al verkocht. Meer info over het project vind je terug op www.eilandpark.be.

Eerste bouwwerk met CO2-negatieve gevelsteen neergezet in Sint-Lievens-Houtem