Volgens schattingen van VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) staan in Vlaanderen zo’n 20.000 personen met een beperking op de wachtlijst voor zorg. Hiervan zoeken méér dan 8.000 mensen een aangepaste woonst. Geëxtrapoleerd naar Meeuwen-Gruitrode, en de buurgemeenten Opglabbeek en As, gaat het over een 50-tal personen.
Blinde vlek invullen
Zes partners slaan de handen in elkaar om deze blinde vlek in Noordoost-Limburg in te vullen. Aan de Torenstraat in Meeuwen-Gruitrode krijgen momenteel al 10 appartementen (residentie DelGarda) en 14 woningen (mevitae) vorm. Vandaag start het tweede deel van deze grootscheepse werken: aan de Weg op Bree achter de huidige werf verrijst een nieuw project, dat zorg en sociaal wonen combineert.Burgemeester Lode Ceyssens valt meteen met de deur in … de studio: “Er is een acuut tekort aan opvang voor personen met een lichamelijke of mentale beperking in onze regio. Het dichtstbijzijnde dienstencentrum voor wonen voor personen met een beperking (BC Sint Elisabeth) ligt in Wijchmaal, op 19,1 kilometer van hier. Dit project voorziet daarom 17 zorgstudio’s, waar deze mensen terechtkunnen.”
Wonen + zorg = levenskwaliteit
Door een recente wetswijziging beschikken meerderjarigen met een mentale of fysieke beperking over een ‘persoonsvolgend budget’ vanaf 2017. Hiermee kunnen ze gespecialiseerd zorg ‘kopen’. Dienstencentrum ’t Weyerke organiseert dit zorgaanbod in Meeuwen-Gruitrode. Jan Thiry (algemeen directeur dienstencentrum ’t Weyerke) legt uit: “Elke toekomstige bewoner kan (dag en nacht) gebruikmaken van ondersteunende zorgdiensten. Er komt een gemeenschappelijke bad-, eet- en zitkamer, maar voor de rest werken we heel erg op maat. Door de individuele studio’s kunnen familie of vrienden in alle rust een bezoekje brengen.”In het aanpalende gebouw voorziet ‘Open Kans’ een atelier van 130m2. “We zorgen in ons atelier voor een kwaliteitsvolle en inclusieve dagbesteding. Wat dit precies wordt, hangt af van de deelnemers. Een van de mogelijke pistes is een ‘tea-room’ of ‘fietscafé’ met sociaal oogmerk. We mikken alleszins op een mix van creatieve, ontspannende en semi-industriële activiteiten en hopen met vele lokale vrijwilligers te kunnen samenwerken”, vertelt Steven Eerdekens (directeur Open Kans).