Duurzaam Bouwen

Eerste steen DING niet gelegd maar verbrijzeld

Eerste steen DING niet gelegd maar verbrijzeld
De bouwwerken voor de uitbreiding van Design Museum Gent zijn gestart! Op het braakliggend terrein in de Drabstraat, waar vroeger de grote toiletrol stond, bouwt stadsontwikkelingsbedrijf sogent een nieuwe vleugel, DING (Design in Gent). Daar hoort natuurlijk een eerste steen bij. Die steen komt uit het huidige gebouw en wordt verbrijzeld met een steengruizer om later te recycleren als terazzovloer.

Circulaire gevelsteen en urban mining

In het hele bouwproject wordt duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen. Bij de sloopwerken zet het museum met DING in op urban mining: het recycleren van waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval. De vrijgekomen materialen bij de afbraak worden dus zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Zo worden de natuurstenen vloer- en traptegels uit vleugel 1992 gerecupereerd en vermalen om de vloer in die vleugel aan te vullen met een nieuwe terrazzo vloerbekleding. Verder wordt het hout van de oude trappen hergebruikt als trapneuzen voor de nieuwe trap in DING.

Daarnaast wordt voor de façade van DING door BC Materials een circulaire gevelsteen gemaakt op basis van kalk en Gents bouwafval (gebroken glas en beton). De steen wordt niet gebakken maar geperst en heeft zo een lagere koolstofvoetafdruk.

Eerste steen DING niet gelegd maar verbrijzeld

De eerste werken

Hoofdaannemer Artes Depret – Artes Woudenberg is gestart met de voorbereidende werken voor de bouw van de nieuwe vleugel. Eerst worden er een aantal sloopwerken uitgevoerd en wordt de fundering geplaatst. Daarna volgt een archeologisch onderzoek en wordt de ondergrondse bouwlaag gerealiseerd. Vervolgens staat de bouw van de bovengrondse houtmassiefbouw van DING op het programma. Ook de bestaande gebouwen Huis Leten, Hotel De Coninck en Vleugel 1992 worden aangepakt en deels gerestaureerd en gerenoveerd. De werken zullen een tweetal jaar duren, daarna zal het museum ingericht worden door verschillende Belgische designers en komt de collectie terug naar het museum. De nieuwe vleugel opent zijn deuren in 2026.

Collectie blijft te zien

Design Museum Gent is gesloten tijdens de uitbreidings- en verbouwingswerken, maar dat betekent niet dat de collectie niet te zien is. Ze reist de komende maanden doorheen België.

Na de gesmaakte tentoonstelling La Nef des Fous in Duinkerke, Frankrijk, zijn delen van de collectie te zien in:
  • The Exploded View Beyond Building, Westerlo (tot 29.10.2023)
  • Belgische art nouveau. Van de Velde, Serrurier-Bovy, Hankar ... & Co, Maison Hannon, Brussel (vanaf 1.06.2023)
  • Art Nouveau Schatten, Belle Epoque Centrum, Blankenberge (vanaf 10.2023)
  • BELvue, Brussel (permanent)
  • Hotel d'Hane Steenhuyse (permanent)

Alles samen gaat het om 550 objecten uit de collectie die extra muros te bekijken zijn tijdens de sluiting.

Met The Exploded View Beyond Building krijgt het experiment rond biogebaseerde materialen in DING zichtbaarheid. De drie andere locaties tonen verschillende aspecten van de rijke art-nouveaucollectie van Design Museum Gent. Het museum organiseert verder verschillende activiteiten buiten de muren.

Eerste steen DING niet gelegd maar verbrijzeld

Uitkijken naar 2026

Vanaf 2026 wordt DING een plek voor onthaal en shop, tijdelijke expo’s, workshops en educatie, lezingen en events, art handling, een museumcafé en logistiek. De uitbreiding en de verbouwing gaan immers niet over meer museum, maar over meer dan een museum.

Op het gelijkvloers van DING komt de stadskamer, een gastvrije ontmoetingsplaats en multifunctionele ruimte, waar Gentenaars, toeristen, designers, lesgevers enz. diverse aspecten van design kunnen ontdekken. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen hier een plek. Op de eerste verdieping is er ruimte voor lezingen en presentaties. De workshopruimtes komen op de tweede verdieping en op verdieping drie is er plek voor gratis tijdelijke expo’s. DING krijgt ook een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de vierde verdieping zullen een mooi zicht bieden op de Gentse skyline.

De technieken, de ruimte voor de art handling en restauraties, de toiletten en de vestiaire zijn voorzien op de ondergrondse verdieping van DING en vleugel 1992. In het aanpalende 16e-eeuwse Huis Leten komt tenslotte een museumcafé met zicht op een verborgen binnentuin aan de achtergevel.

Het ontwerp is van de hand van TRANS architectuur | stedenbouw (Gent), Carmody Groarke (Londen) en RE-ST architectenvennootschap (Antwerpen). Het resultaat van het intensieve ontwerptraject was te bekijken in het de tentoonstelling verbinDING die liep van oktober 2021 tot maart 2022 in het museum. Het project wordt mogelijk gemaakt met de steun vanuit Stad Gent, Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Agentschap Onroerend Erfgoed. De totale (netto) bouwkost bedraagt 11.982.841 euro excl BTW.