Nieuwbouw

Efficiënte oplossing voor wateroverlast in nieuwe woonprojecten

Een eigen huis, een belangrijk sleutelmoment. Een eigen plek, alles naar je zin en je kan er echt ‘thuiskomen’. Maar wat als wateroverlast roet in het eten strooit? Nieuwe wijken moeten aan vele eisen voldoen: vlotte bereikbaarheid, voldoende groen, een veilige buurt, … Stuk voor stuk belangrijke elementen die bijdragen tot het ideale plaatje. Maar wat al te vaak over het hoofd gezien wordt is de afwatering. Die verdient minstens evenveel aandacht, want niemand zit graag met natte voetjes, toch? Daarom ging Durabrik op zoek naar oplossingen voor het opvangen van overtollig water tijdens regenperiodes: bufferbekkens. Een eerste project daarvan wordt gebouwd in Tubize.

In België komen steeds nadrukkelijker meer natte dan droge jaren voor. In de 19e eeuw compenseerden nattere en drogere jaren elkaar nog. Maar sinds het begin van de 20e eeuw zien we een duidelijke toename met, voor het eerst sinds de start van de metingen, vijf opeenvolgende decennia met een jaargemiddelde neerslag boven die van de referentieperiode. Bovendien stellen wetenschappers een verdubbeling van het aantal dagen met zware neerslag vast.

Ook bij de ontwikkeling van nieuwe woonbuurten speelt deze evolutie een belangrijke rol en wordt er naar creatieve oplossingen gezocht om wateroverlast te voorkomen. Zo integreerden Bernard Demeur van studiebureau De Ceuster ét associés en architect Frank Alland voor het nieuwe Durabrik woonproject in Tubeke een efficiënte én mooi ogende oplossing voor het opvangen van overtollig water tijdens regenperiodes: bufferbekkens.

Op 10 december 2013 werd in Tubize de eerste steen gelegd van deze nieuwe verkaveling aan de Rue des Fauvettes. Bernard Demeur, ontwerper en landmeter van de verkaveling (Bernard Demeur– De Ceuster & Associés): “Binnen de verkaveling tekende ik twee grote bovengrondse bufferbekkens, zijnde vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn en die op natuurlijke wijze het overtollige regenwater opvangen. Deze waterpartijen creëren een gezellige sfeer en passen perfect bij het hedendaags project. Ze vormen een centrale plaats in de verkaveling, en maken het plaatje af. Een ecologisch én esthetisch hoogtepunt.”



Hoe vangen de bufferbekkens het overtollige water op?


Het regenwater van de verharde oppervlaktes in de verkaveling wordt via de riolering naar de twee bufferbekkens gebracht. Zo kan het af te voeren regenwater van de verkaveling bij hevige regenval opgevangen worden. De twee bufferbekkens zijn onderling met elkaar verbonden. Het water komt binnen in het hoogstgelegen bufferbekken en wordt vervolgens volgens de regel van communicerende vaten verdeeld over de twee bufferbekkens. In het laagstgelegen bufferbekken voert een afvoerbuis het water vertraagd af naar de riolering. Tijdens dit proces filtert een filterput het vuil uit het regenwater. Het water dringt niet door in de grond van de bufferbekkens, waardoor deze als een vijver fungeren.



Het woonproject bevindt zich in Tubeke (Tubize), in de groene rand rond Brussel. Het grenst aan het bos van Lembeek (deelgemeente van Halle) en omvat 68 woningen. De woningen worden zowel met vaste als vrije architectuur aangeboden, afhankelijk van de wensen van de klant. Ze zijn bovendien bijzonder gunstig gelegen. Tubeke is een kleine, maar actieve en commercieel interessante stad op het kruispunt tussen verschillende belangrijke snelwegen. De bijna 24.000 inwoners hebben een ruime keuze aan handelszaken, restaurantjes en scholen. Een rechtstreekse verbinding met Brussel-Zuid zorgt ervoor dat je op exact een kwartier in de hoofdstad bent.

Een andere belangrijke troef van deze verkaveling: het totaalconcept ‘Durabrik Life’. Bewoners hebben alle voordelen van een nieuwbouw, maar kampen niet met het stresserende bouwproces dat hierbij komt kijken. Durabrik leidt de praktische, bouwtechnische kant in goede banen, zodat bewoners zich ten volle kunnen concentreren op de leuke en creatieve aspecten van een eigen nieuwbouw.