Interieur

Eigen woning bij twee op drie Belgen niet geschikt voor oude dag

De Internationale Dag van de Ouderen, op dinsdag 1 oktober, brengt zorgverlening, uitsluiting en eenzaamheid bij ouderen weer onder de aandacht. Daarmee ook de problematiek rond levenslang wonen en woonzorg, zowel thuis als in zorginstellingen. Terecht ook, want tweederde (68 procent) van de Belgen maakt zich vandaag zorgen over zijn toekomst als zorgbehoevende. Met name over de financiële impact (48 procent), zelfredzaamheid (36 procent) en beschikbare plaatsen in zorgcentra en rusthuizen (36 procent). Dat de Belg dan ook het liefst thuis wil blijven wonen, is geen verrassing (76 procent). Toch voldoet de eigen woning bij meer dan tweederde van de Belgen (67 procent) niet aan de voorwaarden voor comfortabele zorgverlening en zelfstandig wonen. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen, georganiseerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau iVOX in opdracht van Somfy Projects.

De Internationale Dag van de Ouderen werd 23 jaar geleden in het leven geroepen door de Verenigde Naties om de vergrijzing van onze bevolking en de impact daarvan op onze woonsituatie bespreekbaar te maken. In 2060 zal ook in België meer dan een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder zijn en meer dan tien procent ouder dan tachtig. Dat is twee keer zoveel als vandaag. Voor Somfy reden genoeg om te peilen naar de verwachtingen en pijnpunten bij de Belg.

Comfort, autonomie en privacy doorslaggevend

De overgrote meerderheid van de ondervraagde Belgen ziet zichzelf in eerste instantie in eigen huis genieten van ‘zijn oude dag’. Of volledig zelfstandig (29 procent), of met hulp van professionelen (37 procent) of familie (11 procent). Niet vanzelfsprekend aangezien tweederde bevestigt dat hun huis daar niet meteen geschikt voor is. Een onaangepast huis blijkt ook effectief een pijnpunt te zijn bij één op twee ondervraagde Belgen die al ervaring hebben met thuiszorg. Of ze moeten een paar kleine aanpassingen doorvoeren zoals de ruimtes herzien of een lift installeren (41 procent), of ze moeten serieuze aanpassingen doen zoals kap- en breekwerk (6%) of zelfs met aanpassingen is de woning nog steeds niet geschikt (20 procent).

Deze laatste groep van Belgen, vindt dan ook een oplossing in een service flat, rusthuis, zorgcentrum of zelfs meegroeiwoning. De gemiddelde Belg zal echter bij deze keuze een afweging maken op basis van onafhankelijk te wonen, toegang tot zorgdiensten en een aangepaste woonruimte. Voor Gunter Lories, departementshoofd van Somfy Projects, is dit geen verrassing: “Het is niet omdat we niet meer in eigen huis kunnen wonen, dat we nergens anders een thuis kunnen creëren. Uit onderzoek blijkt dan ook dat, naast zorg, ook privacy een belangrijk element is. Jong of oud, we willen te allen tijde ons ‘eigen wereldje’ kunnen beheren.”

Eigen woning bij twee op drie Belgen niet geschikt voor oude dag

Discrepantie tussen willen en doen

Frappant is dat een rusthuis bij 5,3 procent van ondervraagde Belgen de meest ideale oplossing is voor zichzelf, terwijl 16,4 procent daarin wel de meest geschikte oplossing ziet voor een zorgbehoevend familielid.

De zorg opnemen voor een familielid of kennis is dus geen vanzelfsprekendheid. De meeste Belgen willen dit niet fulltime opnemen (36 procent) of vertrouwen op professionele thuiszorg (33%) .

Technologie als facilitator voor zorgverlening

Bij de vraag naar de betekenis van kwalitatieve, comfortabele zorgverlening vindt de gemiddelde Belg het essentieel om toegang te krijgen tot de nodige zorgdiensten, gevolgd door de kans te krijgen voor onafhankelijk wonen, financiële ondersteuning en een woonruimte te hebben aangepast aan de behoeften (meer ruimte, licht, mobiele bediening, ...). In het kader van dit laatste, blijkt verder nog dat technologie (mobiele bediening of automatisatie van toepassingen zoals deuren, verlichting, rolluiken, ...) een grote tot heel grote impact kan hebben op het leven van de zorgbehoevende. Voor de meeste Belgen is dit belangrijk om hun te ondersteunen in het autonoom wonen (88 procent), gevolgd door het garanderen van voldoende mobiliteit of bewegingsvrijheid (85,5 procent).

Met name het mobiel kunnen bedienen van de rolluiken, deuren en garagepoort spreken erg aan. Hier ziet de Belg een belangrijk voordeel in naar veiligheid, autonomie en comfort. “Drie belangrijke voordelen. En toch, het verbaast me weer dat nog steeds weinig mensen in mobiele bediening een kans zien om energie te besparen. De mogelijkheid bestaat, alleen wordt het vandaag nog niet voldoende benut.”, besluit Lories.