Het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’ werd vorig jaar, op 29 juni 2018, definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Sindsdien lag het ter goedkeuring in het Vlaams parlement. Eén zaak moest echter nog worden uitgeklaard: de garantie dat huidige eigenaars van zonnepanelen (en nieuwe tot eind 2020) gedurende 15 jaar na indienstname het voordeel van een terugdraaiende teller behouden.
“Tijdens de afgelopen maanden werd er intensief gewerkt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dit heeft er nu toe geleid dat we een mooi compensatiemechanisme voor prosumenten kunnen voorleggen dat aan ieders verzuchtingen tegemoet komt”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.
Zonnepaneleneigenaars hebben nu de keuze tussen het huidige systeem waarbij er voor hen niks verandert en een nieuwe regeling die uitgewerkt werd door de VREG. Hierbij worden nettarieven aangerekend op wat mensen effectief van het net afnemen. Dit is voordeliger voor prosumenten die overdag meer thuis zijn en hun opgewekte energie dan ook meteen verbruiken. Mensen die kiezen voor het huidige systeem, kunnen trouwens op elk moment overgaan naar de nieuwe optie die uitgewerkt werd door de onafhankelijke regulator.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters reageert alvast tevreden: “De voorbije jaren is hard gewerkt om het vertrouwen van burgers in zonne-energie opnieuw te verhogen. Met de oplossing die we nu aanreiken, wordt dit vertrouwen niet beschaamd. Integendeel, we rekenen erop dat we hiermee mensen die hun plan om zonnepanelen te installeren even hadden opgeborgen, overtuigen om er nu voluit voor te gaan. Bovendien kan de uitrol van de digitale meter nu starten zoals gepland was, op 1 juli 2019.”
Toekomst
Vanaf 2021 maken we een ‘terugleververgoeding’ mogelijk: prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.“We bereiden hiermee de toekomst voor. Met een terugleververgoeding belonen we kleine producenten van groene energie voor hun opgewekte stroom. Dit is een zeer belangrijk middel om onze energietransitie een extra duwtje in de rug te geven. Ik zal daarom ook snel met een voorstel naar de Vlaamse regering trekken”, besluit de minister.