Woonleningen

Einde daling hypotheekrente kan oververhitte huizenmarkt afkoelen

Einde daling hypotheekrente kan oververhitte huizenmarkt afkoelen
De enorme stijging van de huizenprijzen in Nederland is voor ABN AMRO reden om haar woningmarktramingen aan te passen. Zij verwacht in 2021 een prijsstijging van 15 procent, terwijl zij eerst uitging van 12,5 procent. Deze hogere raming werkt ook door in de prognoses van de prijsontwikkeling voor 2022, die is bijgesteld van 5 naar 10 procent. Hoewel het aantal transacties daalt, liggen deze hoger dan verwacht en daarom zijn ook de ramingen voor woningaankopen aangepast. In 2021 dalen de transacties met 5 procent en in 2022 jaar met 10 procent, terwijl de raming van vorig kwartaal precies andersom was. De transacties staan onder grote druk, doordat er zeer weinig woningen te koop staan. Maar liefst acht op de tien huizenkopers bieden noodgedwongen (ver) boven de vraagprijs; met ruim vier ton ligt de gemiddelde koopsom inmiddels anderhalve ton boven het niveau van vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de woningmarktmonitor van ABN AMRO die vandaag wordt gepubliceerd.

Huizenprijzen stijgen in Nederland veel sterker dan in andere landen

In Nederland is sprake van een veel sterkere stijging van de huizenprijzen dan in andere landen. Het prijsverloop is daarnaast veel volatieler, met hoge uitslagen naar boven en naar beneden. Door deze forse schommelingen zijn in de loop der jaren zogeheten ‘pech- en gelukgeneraties’ ontstaan en is sprake van aanzienlijke verschillen in de vermogensopbouw van deze groepen. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen provincies. In provincies met een lager prijsniveau, zoals Groningen, stijgen de huizenprijzen nu het hardst. Het prijsverschil tussen de Randstad en de overige provincies blijft echter nog steeds omvangrijk. Naar schatting komt Nederland nu 279.000 woningen tekort. Vóór corona lag dit aantal nog 331.000. Ondanks deze daling is de prijsstijging verder opgelopen. Dat wijst er volgens ABN AMRO op dat er naast het woningtekort andere factoren zijn die hierbij een rol spelen.

Woningtekort niet enige verklaring voor recordstijging huizenprijzen

“De explosieve stijging van de huizenprijzen komt voort uit de schaarste aan woningen in combinatie met de historisch lage hypotheekrente. Hierdoor kunnen huizenkopers meer lenen. Deze extra kredietruimte zorgt ervoor dat de huizenprijzen door het dak schieten. Echter komt aan de daling van de rente waarschijnlijk een einde. Door de hogere inflatie is de rente op de financiële markten opgelopen en stijgen de kosten van hypotheekverstrekkers. Door de felle concurrentie had dit zich tot dusver nog niet vertaald in hogere tarieven, maar daar is deze week verandering in gekomen”, zegt Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN AMRO. “We gaan dan ook uit van een lichte stijging van de hypotheekrente. Dat kan op termijn zorgen voor een minder verhitte markt. De druk op een volgende regering om structurele hervormingen door te voeren, bijvoorbeeld ten aanzien van de fiscaliteit, groeit. Het is dan ook niet uitgesloten dat er opnieuw heilige huisjes zullen vallen.”