Algemeen

Elektriciteitsprijzen het hoogst in Vlaanderen

Het leven wordt alsmaar duurder. Zo dunnen onder andere de verhoogde elektriciteitsprijzen de portemonnee van de Vlaming fors uit. Hoe komt dat? En waarom treft dit vooral de Vlaamse gezinnen?
In 2014 werd onder het Di Rupo-bewind het btw-tarief op elektriciteit van 21 naar 6 procent verlaagd. Onder andere om het gat in de begroting te dichten, werd deze maatregel een jaar later door regering-Michel ongedaan gemaakt. Het btw-tarief steeg opnieuw naar 21 procent. Het gevolg hiervan in combinatie met de Turteltaks en andere prijsstijgingen is niet mis: een toename van bijna 40 procent op onze elektriciteitsfactuur.

Vlaanderen boven: ook op vlak van elektriciteitsprijzen

Hoewel de btw-verhoging voor het hele land geldt, is ze vooral in Vlaanderen voelbaar. Hoe dat komt? Het afschaffen van de gratis stroom, de invoering van de energieheffing en de verhoging van de distributienettarieven zijn aanpassingen die voornamelijk in Vlaanderen van toepassing zijn. Concreet betekent dit dat een Vlaming zo’n 286 euro meer betaalt, terwijl een Waals gezin 91 euro moet neertellen. Woon je in Brussel? Dan komt er 41 euro bij op je energiefactuur.

Hoe besparen op je energiefactuur?

De stijging van de energieprijzen is absoluut geen lachertje. We geven je graag een aantal tips om het kostenplaatje zoveel mogelijk te drukken:
  • Brandstof en gas zijn wel goedkoper geworden. Wie elektriciteit met gas combineert, kan de hoge prijzen compenseren.
  • Heb je al eens overwogen om de verschillende energieleveranciers te vergelijken? Ga op zoek naar de goedkoopste leverancier en probeer zo te besparen op je eindfactuur.
  • Investeren in groene energie blijft noodzakelijk. Elke woning heeft baat bij groene stroom en een duurzame oplossing voor verwarming.
  • Is je huis slecht geïsoleerd? Dan is er een warmteverlies en dat zal zich weerspielen op je energiefactuur. Het loont dus zeker de moeite om te investeren in een goede isolatie.