De Kamer heeft eind vorige week een wetsontwerp goedgekeurd dat een elektronische registratie invoert op bouwwerven. Het wetsontwerp voert een systeem in voor de registratie van de aanwezigheid van de personen op een tijdelijke of mobiele bouwplaats waar werken worden uitgevoerd door tenminste twee aannemers. Deze verplichting geldt voor bouwplaatsen die betrekking hebben op bouwwerken waarvan de totale oppervlakte 1.000 m² of meer bedraagt, maar kan later uitgebreid worden naar andere bouwplaatsen. Dit moet het mogelijk maken een duidelijk beeld te krijgen van wie er op een bepaald moment aan het werk is op een bouwplaats, of zij werken als werknemer of zelfstandige en voor wie zij werken uitvoeren. Deze gegevens worden opgenomen in een gegevensbank.
De elektronische registratie op bouwwerven moet de fraude en koppelbaaspraktijken aanpakken. Bouwunie is hier ook voorstander van maar betreurt dat de wetgever geen rekening heeft gehouden met de eerder door haar geformuleerde bezwaren en opmerkingen. Bouwunie betwijfelt immers of deze elektronische aanwezigheidsregistratie de juiste manier is om de fraude aan te pakken.
Een registratie kan enkel maar echt werken indien dit voor iedereen op de bouwplaats geldt, ongeacht het statuut (werknemer of zelfstandige), het paritair comité (niet alleen de bouwvakkers en bouwbedrijven) of de nationaliteit (ook alle buitenlanders). Het systeem van de elektronische registratie moet zo ingevoerd worden dat daadwerkelijk de malafide bedrijven en personen van onze bouwplaatsen geweerd en gestraft worden. Het registratiesysteem moet bovendien haalbaar, realistisch en betaalbaar zijn zodat de bonafide bouwbedrijven geen extra verplichtingen hebben terwijl de malafiden de dans ontspringen. Bedrijven of personen die bewust willen frauderen, gaan zich uiteraard niet registreren en hebben van deze nieuwe verplichting geen last.
Bouwunie wil nauw betrokken worden bij de praktische invoering van het elektronisch registratiesysteem op bouwwerven zodat alle voor de reguliere bouwbedrijven noodzakelijke voorwaarden vervuld zijn en we van dit systeem een doeltreffend fraudebestrijdingsinstrument kunnen maken. Het kan immers niet zijn dat Vlaamse bonafide bouwkmo’s die nog met eigen personeel werken het ondernemen extra bemoeilijkt wordt door nieuwe maatregelen zonder dat dit de fraude uit de wereld helpt.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam