Maar liefst 160 oude gebouwen per week, goed voor een totaal van 8.278: zoveel Belgische woningen, kantoren, ziekenhuizen en fabrieken van voor anno 2000 hebben we vorig jaar afgebroken. Dat zijn er zomaar even 10,3 procent meer dan het jaar daarvoor.
Alarmbel
Reconversie an sich is niet nieuw: uit cijfers van perspective.brussels, het Brussels gewestelijk onderzoekscentrum, blijkt bijvoorbeeld dat tussen 1997 en 2017 al zo’n 1.333.000 vierkante meter aan kantoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een andere functie kreeg - voornamelijk als woonruimte (65%). Maar de snelheid waarmee we ons vastgoed herontwikkelen, lag nog nooit zo hoog als vandaag. Die stroomversnelling is er volgens ERA gekomen omdat de nood hoog is: we hebben steeds minder open ruimte in ons land, een probleem waar vooral Vlaanderen mee kampt.Ook in de eigen verkoopcijfers voelt ERA - als grootste makelaarsgroep van Vlaanderen - de opkomst van reconversies: in bijna 7 op de 10 nieuwbouwprojecten die de makelaarsgroep verkoopt gaat het om een herontwikkeling. Vijf jaar geleden lag dat aantal 25 procent lager.
Kritische kopers
Ook de consument heeft zijn aandeel in de opkomst van reconversie. Appartementen die deel uitmaken van een herontwikkelingsproject blijken namelijk erg begeerd. Naast het feit dat Belgen steeds klimaatbewuster zijn bij de aankoop van hun woning, speelt vooral mobiliteit een grote rol.Om een antwoord te bieden op de groeiende populariteit van nieuwbouw, lanceerde de makelaarsgroep overigens een aparte website, waar potentiële kopers sindskort op zoek kunnen gaan naar nieuwbouwprojecten over het hele land.