Algemeen

Embuild stoomt sector klaar voor klimaatbestendige en fossielvrije toekomst

Embuild stoomt sector klaar voor klimaatbestendige en fossielvrije toekomst
Caroline Deiteren, directeur-generaal, en het projectteam van Embuild Vlaanderen, dat Topics-Vlaanderen op de kaart zet
In de afgelopen vier jaar hebben zo'n 6000 professionals via evenementen hun kennis over innovaties in de bouw- en installatiesector uitgebreid. Onder het merk 'Topics Vlaanderen' organiseert Embuild Vlaanderen diverse lerende netwerken, studiedagen en webinars om de sector klaar te stomen voor de toekomst. Dit is essentieel om de klimaatdoelen te behalen, aangezien de gebouwensector momenteel al twee derde van de duurzaamheidswinsten in Vlaanderen oplevert. De sector streeft ernaar deze bijdrage verder te verhogen. Embuild Vlaanderen is dan ook blij opnieuw te kunnen rekenen op de steun van VLAIO, om samen met de deelnemers te blijven investeren in innovatieve en duurzame klimaatoplossingen.

Samen met partners NAV, Buildwise, Techlink, Volta vzw, ORI, Bouwunie en Groenlicht Vlaanderen vormde Embuild Vlaanderen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de bouw, ofwel NIVB. Een brede waaier aan thema's en innovaties in de sector passeerde de afgelopen vier jaar de revue: automatisering en robotisering, werfbatterijen en de digitale bouwwerf, rapporteren & analyseren via dashboards, strategie bij crises, riothermie, de circulaire transitie, cementrustiek, sociale economie, duurzaam gebouwonderhoud, hemelwaterverordeningen, future-proof bouwen, energierenovatie, asbestverwijdering en betaalbaar wonen. Deze onderwerpen trokken niet alleen aannemers aan, maar ook architecten, studiebureaus, bouwheren en materialenproducenten. Nu zet dit partnerschap het werk vanaf 1 juli voort dankzij een nieuwe gunning van VLAIO. Zo zet Embuild Vlaanderen blijvend in op innovatie in de bouw- en installatiesector, waardoor die belangrijke stappen kan zetten naar een duurzamere toekomst. Vlaanderen zit al halfweg de klimaatdoelen van 2030. Twee derde hiervan is het resultaat van duurzaamheidswinsten in gebouwen. De bouw- en installatiesector is dus zeker een heel belangrijke speler voor een groenere toekomst.

Na de zomermaanden organiseert Embuild Vlaanderen opnieuw lerende netwerken en studiedagen. Onderwerpen als circulair watergebruik, digitalisering, innovatieve materialen, energierenovatie, energiemanagementsystemen en betaalbaar wonen staan al op het programma. "We willen bouwbedrijven zo goed mogelijk ondersteunen. Daar horen ook infomomenten bij om werknemers wegwijs te maken in het steeds veranderende landschap van innovatie en verduurzaming. Via de lerende netwerken komen bouwprofessionals meer te weten over belangrijke thema's en leren ze ook van elkaar tijdens de netwerkmomenten. Zo zetten we als sector goede stappen vooruit", zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

De deelnemers van de afgelopen vier jaar blikken alvast heel positief terug op hun traject. "Embuild inspireert, Embuild zet in gang. Zonder hen zouden we nooit staan waar we nu staan", aldus Kristof Aerts van Groep Dethier. Hij volgde lerende netwerken over Lean management bij Embuild Limburg. Het bedrijf zette grote stappen vooruit en werkt nu helemaal volgens de Lean-principes. Ook Wendy en Roel van Ramen Dexters beamen de positieve invloed van Topics: "Dankzij lerende netwerken zorgen we ervoor dat we de boot niet missen", stellen ze. Hun deelnames aan lerende netwerken over Lean, robotisering en automatisering vertaalde zich naar een Lean-werking waarbij ze blijven inzetten op meer automatisering. Met succes, want Ramen Dexters kreeg een groeisubsidie van VLAIO en verhuisde zelfs omdat het bedrijf zo sterk groeide.

Embuild Vlaanderen stoomt sector klaar voor klimaatbestendige en fossielvrije toekomstLerend netwerk van 2024 over het belang van bio-gebaseerde bouwmaterialen