Verwarming & Sanitair

Energie-efficiënte renovaties: praktische tips en advies

Energie-efficiënte renovaties: praktische tips en advies
Staat er een renovatie op jouw planning en kies je bewust voor duurzaamheid? Houd dan zeker rekening met een aantal belangrijke energie-efficiënte elementen. Lees hieronder concreet advies over de mogelijkheden van dit soort toepassingen.

Voor je start aan je renovatie, bekijk je best welke opties er zijn voor het installeren van een degelijk ventilatiesysteem. Elk systeem is immers afhankelijk van je budget en ruimte. Ook de keuze van een warmtepomp heeft invloed op je renovatieplannen. Bekijk en onderzoek vooraf welk soort warmtepomp je kan installeren.

Enkel zo verlaag je jouw energiefactuur en renoveer je jouw woning op een milieubewuste manier.

Waarom energetisch renoveren

Energiezuinig verbouwen heeft tal van voordelen. Je verhoogt het comfort en de waarde van je woning enerzijds en beperkt energiekosten en de uitstoot van CO2 anderzijds.

Belangrijke onderdelen in een energie-efficiënte verbouwing zijn ongetwijfeld een goed ventilatiesysteem en het gebruik van een warmtepomp. Door deze technieken te combineren, optimaliseer je het energieverbruik van je woning.

Ventilatiesystemen plaatsen bij renovatie

Een degelijke isolatie is essentieel bij een energiezuinige woning. Zo maak je ruimtes wind- en luchtdicht, maar zorg je ook voor een beperkte aan- en afvoer van lucht. Dagelijkse activiteiten zoals ademen, koken of douchen zorgen voor vocht en schadelijke stoffen. Ventilatie laten plaatsen tijdens de verbouwing is dus absoluut noodzakelijk.

Wat is een ventilatiesysteem en hoe werkt het?

Een goed ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en aanvoer van frisse en gezonde lucht. Er zijn verschillende types ventilatiesystemen, elk met eigen kenmerken en voor- en nadelen.

Type A: Natuurlijke toevoer en afvoer
Dit eenvoudig en goedkoop systeem zorgt voor een natuurlijke ventilatie. Verse lucht stroomt binnen via vensters of muren en vervuilde lucht verdwijnt via roosters. Bij goed geïsoleerde woningen is dit systeem niet ideaal.

Type B: Mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
Dit systeem zorgt voor een mechanische toevoer van verse lucht via elektrische ventilatoren. Vervuilde lucht verdwijnt op natuurlijke wijze via roosters. Je verbruikt dus veel energie om verse lucht aan te voeren.

Type C: Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
Verse lucht stroomt binnen via vensters of muren en elektrische ventilatoren sturen vervuilde lucht weer naar buiten. Dit systeem is weersafhankelijk waardoor je de aangevoerde lucht eerst nog moet opwarmen of afkoelen.

Type D: Mechanische toevoer en afvoer
De aan- en afvoer bij dit geavanceerd type gebeurt volledig mechanisch. Een warmtewisselaar in het systeem gebruikt warme afgevoerde lucht om koude buitenlucht op te warmen. Dit type bespaart enorm veel energie en zorgt voor een uitstekende luchtkwaliteit.

Voordelen van een ventilatiesysteem

  • Verbeterde luchtkwaliteit en een positieve impact op de woning en bewoners
  • Continu comfort door aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht
  • Hogere waarde van de woning
  • Minder kans op schimmel- en condensvorming

Nadelen ventilatiesysteem

  • Leidingen en unit nemen plaats in
  • Frequent onderhoud is belangrijk
  • Werkt enkel optimaal wanneer de woning perfect is geïsoleerd

Duurzaam verwarmen en afkoelen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen zoals buitenlucht, bodemwarmte of grondwater. Het systeem haalt warmte uit de bron naar binnen en geeft deze weer af voor de verwarming van jouw woning. Hoewel dit soort van verwarmen elektriciteit vereist, werkt het veel zuiniger en efficiënter dan andere traditionele verwarmingssystemen.

Voordelen van een warmtepomp

  • Duurzame oplossing door een lage CO2-uitstoot
  • Energie-efficiënt door hernieuwbare energie
  • Weinig onderhoud
  • Comfortabel binnenklimaat
  • Waardevermeerdering woning
  • Mogelijkheid om op te warmen én af te koelen

Nadelen van een warmtepomp

  • Grote investering
  • Niet altijd compatibel met een bestaande installatie

Combinatie van een ventilatie en een warmtepomp

Voor de ideale klimatisatie van je woning kies je dus best voor een warmtepomp aangesloten op duurzame energiebronnen. Laat ook zeker een gebalanceerd ventilatiesysteem plaatsen, bij voorkeur type D. Zo bespaar je energie, verhoog je de luchtkwaliteit en het comfort van je woning. Vandaag nog investeren in een energiezuinige woonst zorg voor jarenlang rendement.