Vastgoed

EnergiePrestatieCertificaat (EPC) bestaat vijf jaar in België

Sinds de invoering van het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) in november 2008 werden reeds meer dan 636.000 geldige EPC’s opgemaakt. Een EPC moet verplicht aanwezig zijn vanaf het moment dat een woning te koop of te huur wordt aangeboden. Op die manier worden potentiële kopers en huurders geïnformeerd over de energiezuinigheid van de woning.

Op het EPC wordt een energiescore vermeld. Deze score hangt af van de gebruikte materialen in het gebouw voor muur- en dakisolatie, ramen en deuren en de installaties voor verwarming en warm water. Hoe lager het kengetal, hoe energiezuiniger de woning. Met de tool “Test uw EPC” op de webpagina van het VEA (www.energiesparen.be/epcparticulier) kunt u de EPC-score van uw (toekomstige) woning of appartement vergelijken met de gemiddelde EPC-score. Hoe jonger het gebouw is, hoe beter de energiescore. Appartementen scoren doorgaans beter op energetisch vlak, wat gedeeltelijk verklaard wordt door het lagere energieverlies langs muren, daken en vloeren. Uit de analyse blijkt ook dat voor huurwoningen het gemiddelde kengetal iets lager ligt dan voor koopwoningen.

Een EPC kan enkel worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A. Om erkend te kunnen worden moet de kandidaat-energiedeskundige een erkende opleiding volgen en moet hij sinds september 2012 ook slagen in een centraal examen. Inmiddels zijn 5835 erkende energiedeskundigen type A geregistreerd.

De succesvolle marktintroductie van het EPC is ook deels te wijten aan het handhavingsbeleid. Vanaf 2009 tot nu werden bijna 16.000 aanwezigheidscontroles uitgevoerd. In de loop van de jaren steeg het percentage woningen die op datum van controle over een geldig EPC beschikten gestaag, van 47% in 2009 tot 95% in 2012. De boete voor afwezigheid van een EPC bedraagt 500 euro. Ook op de advertentieverplichting wordt gecontroleerd. In 14% van de meer dan 4.600 gecontroleerde advertenties worden fouten vastgesteld, hetzij geen vermelding van het kengetal en/of de unieke code, hetzij een foute vermelding van het kengetal en/of de unieke code.

Na vijf jaar is het ook tijd voor een grondige evaluatie van het volledige certificatensysteem. In dat kader wordt momenteel een ruime groep stakeholders (energiedeskundigen, opleidingsinstellingen, makelaars en notarissen, verkopers en verhuurders en kopers en huurders, ..) bevraagd over hun bevindingen omtrent het EPC.
De eerste resultaten van de bevragingen zijn intussen bekend. In de tweejaarlijkse REG-enquête van het Vlaams Energieagentschap, die bij 1004 Vlaamse huishoudens werd gehouden, blijkt dat ongeveer 1 op 5 personen al een EPC heeft laten opmaken. Daarvan oordeelde 74% dat het EPC een realistisch beeld gaf van de woning. Als men het EPC niet realistisch vond was dat voornamelijk omdat het werkelijk energieverbruik sterk verschilt van het berekend energieverbruik, omdat de woning in betere of slechtere staat is dan het EPC doet uitschijnen, of omdat de aanbevelingen op het EPC niet van toepassing waren. Daarnaast werden ook vragen gesteld over de duidelijkheid van het EPC. Het gebruik van de kleurenbalk wordt het vaakst als ‘heel’ of ‘voldoende’ duidelijk beoordeeld, de energiescore wordt het vaakst als ‘minst’ of ‘onvoldoende’ duidelijk beoordeeld. Als suggestie werd aangegeven dat een label naar analogie met de elektrische toestellen beter verstaanbaar zou zijn.