Architectuur

Energiebloem 'duurzaamste kantoor ter wereld'

Soeters Van Eldonk architecten gaat ‘het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld’ ontwerpen. De zogeheten Wuhang Energy Flower voldoet volgens het bureau na voltooiing aan de hoogste kwalificatie (‘outstanding’) binnen de hoogste international norm voor duurzaamheid BREEAM.

Soeters Van Eldonk won samen met het Nederlandse bedrijf Grontmij de internationale ontwerpwedstrijd voor het nieuwe onderkomen van het Wuhan New Energy Center. Dat is een onderzoeksinstituut op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid in het Chinese Wuhan.

Het gebouw is ontworpen in de vorm van een bloem, met de aronskelk als inspiratiebron. Het kantoorgebouw heeft nul CO2-emissies en is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit. Het gebouw zal ongeveer 140 m hoog worden en omgeven zijn door laboratoria in de vorm van bladeren.

Het gebouw is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw.

De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee windenergie wordt opgewekt. De rand van de kelk vormt een zonnedak dat bedoeld is voor de verwarming en koeling van het gebouw.

Lees verder op Architectenweb.nl