Verbouwen

Energiebunker in Hamburg

Na een restauratie van 3 jaar, is een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog, omgetoverd tot een opslagplaats voor duurzame energie. De onlangs geopende energiebunker zal tegen 2025 zo'n 1000 woningen in Wilhelmsburg, een wijk in Hamburg, voorzien van elektriciteit uit niet-fossiele brandstoffen. Tegen 2050 levert hij ook klimaatvriendelijke verwarming voor om en bij de 3000 huishoudens. De uitstoot van broeikasgassen zal hierdoor met 95 procent, of 6600 ton koolstof per jaar, afnemen.

De turbulente geschiedenis van de bunker gaat terug tot 1943, toen hij werd gebruikt als onderkomen voor de Hamburgers, bij luchtaanvallen. In 1947 probeerden de Britten hem te slopen maar ze slaagden daar maar gedeeltelijk in. Vorig jaar keurde het stadsbestuur het begin van de restauratiewerken aan de 130 meter hoge structuur goed. De ooit vervallen doorn in het oog, veranderde langzaam maar zeker in een monument en een centrale voor hernieuwbare energie.

Het massieve gebouw zal zonne-energie, biogas, houtsnippers en restwarmte van een nabijgelegen industriële installatie combineren om warmte te leveren en hernieuwbare stroom aan het elektriciteitsnet toe te voegen. Men verwacht tot 22 500 megawattuur warmte en bijna 3000 megawattuur elektriciteit op te kunnen wekken.

Lees verder op Architectura