Duurzaam Bouwen

Energiecoole scholen Antwerpen onthuld in Park Spoor Noord

Het Stedelijk Onderwijs maakte afgelopen vrijdag 11 mei de 10 winnaars van de wedstrijd Energiecoole school bekend. De afgelopen maanden liep deze grootschalige sensibiliseringscampagne in alle scholen. De winnende scholen mochten waardevolle cheques in ontvangst nemen en konden samen met meer dan 900 leerlingen gratis genieten van een optreden van School is Cool. De campagne Energiecoole school past binnen de ambitie om met het Stedelijk Onderwijs te evolueren naar een klimaatneutrale en duurzame organisatie.

Een meting van het energieverbruik in 2011 wees uit dat alle scholen samen maar liefst 20.000 ton CO2 per jaar uitstoten, of een equivalent van honderd maal de vloeroppervlakte van het stedelijk onderwijspatrimonium! Het is dus niet onbegrijpelijk dat het Stedelijk Onderwijs de ecologische voetafdruk van haar scholen drastisch wil verlagen. De uitdaging is er, de doelstelling ambitieus. Rekening houdend met het type onderwijs en de conditiestaat van de gebouwen, wil het stedelijke onderwijsnet binnen 5 jaar met 80% van haar scholen bij de 20% meest energiezuinige scholen van Vlaanderen horen. Deze doelstelling maakt deel uit van een nog grotere ambitie van de stad, namelijk om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verlagen en 20% minder energie te verbruiken. Tenslotte wil de stad het aandeel van hernieuwbare energie optrekken met 20% ten opzichte van 1990.

Sensibiliseren en renoveren
Om die ambitieuze doelstellingen te bereiken, werkte het Stedelijk Onderwijs samen met Eandis en Werkhaven voor het uitvoeren van kleine en grote energiebesparende maatregelen en de investering in groene, hernieuwbare energie. De campagne Energiecoole school moest zorgen voor een doorgedreven energiebewustzijn.

Grootschalige duurzaamheidscampagne ging op zoek naar Energiecoole scholen
De duurzaamheidscampagne bestond uit drie delen en sensibiliseerde leerlingen en cursisten om duurzaam om te springen met energie. Zo verkleinen ze hun ecologische voetafdruk in en rond de school. In februari ging de eerste fase van start met de slogan “Kan ’t wat minder?”. Deurhangers en radiatortags herinnerden leerlingen dat ze rationeel moeten omspringen met energie. In maart was “Laat het uit!” een veel gehoorde leuze. Deze actie zette leerkrachten, leerlingen en schoolmedewerkers aan om te speuren naar apparaten die nodeloos in de standby-modus staan. In een laatste fase verspreidde het Stedelijk Onderwijs op de fietsdag van de stad 17.500 fietslichtjes via de slogan “Trap eens door”. Dat moest het fietsgebruik van en naar de school motiveren.



Tijdens de hele periode van de duurzaamheidscampagne Energiecoole school liep een interactieve wedstrijd. Op de website www.energiecooleschool.be postten scholen duurzame slogans en tips die hun leerlingen bedachten en die leiden tot kleine milieubewuste gedragsveranderingen. De wedstrijd vormde zo de eigenlijke vertaling van de campagne op de klasvloer. Uit alle inzendingen koos een jury de 10 beste slogans en knutselwerkjes. Vandaag mochten de winnaars op het slotevent van 11 mei hun prijs in ontvangst nemen: een waardebon van € 500 of € 750 die de school kan spenderen aan duurzame prijzen zoals ecologische workshops of het bezoeken van een windmolenpark in de Noordzee.

129 energiebesparende maatregelen zorgen voor reductie van 3.000 ton CO2
Het Stedelijk Onderwijs voerde ook kleine en grote energiebesparende maatregelen uit. De afdelingen Onderhoud en Patrimonium zorgden samen met Werkhaven voor de installatie van onder meer deurpompen en thermostatische kranen. Daarnaast startte de cel Vastgoed en Projecten heel wat grote energiebesparende projecten zoals stookplaatsrenovaties op in samenwerking met netbeheerder Eandis. Vorig jaar werden er 130 gebouwen opgenomen in de energieboekhouding wat betekent dat ze een individueel energierapport ontvingen met advies voor te nemen maatregelen. Momenteel zijn er 16 renovatieprojecten uitgevoerd om schoolgebouwen energiezuiniger te maken, wat een vermindering van 512 ton CO2 per jaar betekent. Op de daken van twee scholen werden zonnepanelen geplaatst. Later dit jaar volgen er nog 88 maatregelen en in 2013 staan er 25 gepland. Tot slot worden de nieuwbouwprojecten gebouwd volgens de passiefhuisstandaard.

Bekroond met Award International Polar Foundation 2011
Eandis en het Stedelijk Onderwijs mochten voor hun project ‘Rationeel Energieverbruik Stedelijk Onderwijs Antwerpen’ vandaag de International Polar Foundation Award 2011 in ontvangst nemen. Deze organisatie (IPF) onderneemt acties om het energieverbruik te verminderen en staat in voor sensibilisering en educatie rond milieuzorg.

Blijven investeren in een duurzame toekomst
Energiecoole school werd vandaag tijdens een groot slotfeest afgesloten met een spetterend optreden van de hyperpopulaire band School is Cool. Dit betekent zeker niet het einde van het duurzaamheidsverhaal. De website www.energiecooleschool.be blijft online met nuttige tips voor gebruikers in scholen.

Het Stedelijk Onderwijs voorziet een totaal investeringsbudget van 30 miljoen euro waarvan 24 miljoen reeds is vastgelegd in concrete projecten. Een gedeelte van deze projecten is uitgevoerd, een ander een deel is momenteel in uitvoering. Verschillende projecten staan in de planning, zoals de installatie van meer zonnepanelen die energie moeten produceren voor scholen. Bovendien zal het Stedelijk Onderwijs samenwerken met een externe partner om zo te zorgen voor een pedagogische invulling in de scholen. Leerkrachten worden op die manier ondersteund om duurzaamheid een plaats te geven in het leerplan.