Bekijk de Energiekaart op: energiesparen.be/energiekaart
Op vraag van de Vlaamse minister van Energie ontwikkelde het Vlaams Energieagentschap de Energiekaart. Je vindt er de meest recente gevalideerde cijfers over groene energie in Vlaanderen terug, alsook de gemeenterapporten. Ook wie wil
mee-investeren in een lokaal wind- of zonneproject kan gemakkelijk opzoeken bij welke energiecoöperatie hij terecht kan.
Lydia Peeters: “Ik grijp dit momentum graag aan om ook het belang van energiecoöperaties te benadrukken. Mensen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om zonnepanelen te leggen, kunnen zo toch hun steentje bijdragen aan het milieu én een interessant rendement krijgen via hun mede-investering in een zonnepark of windturbine. Door dit mee te nemen in deze tool, zetten we het bestaan van zo’n energieprojecten in de verf. We rekenen hier wel op de organisaties zelf om hun projecten aan het VEA te melden, zodat ze kunnen meegenomen worden op de site.”
Daar stopt het niet: in de toekomst wordt de Energiekaart uitgebreid met o.a. cijfers over de energiezuinigheid van ons gebouwenpark, een overzicht van de lokale Energiehuizen, premie-info, enzovoort. Kortom: alle energie-informatie op één centrale plek.
Wat zie je vandaag op de Energiekaart?
We bereikten eind 2017 ruim driekwart van de Vlaamse doelstelling groene energie die tegen eind 2020 behaald moet zijn. De productie van groene stroom (42%) heeft groene warmte (40%) ingehaald, de resterende 18% bestaat uit biobrandstoffen voor transport. Ook het aandeel groene stroom in de totale stroomproductie steeg verder, tot boven de 13%.Eind 2018 waren er minstens 365.744 Vlaamse daken van zonnepanelen voorzien, ze vormen samen een vermogen van 2759 MW. Er staan ook ten minste 528 windturbines op het vasteland in Vlaanderen, goed voor 1208 MW. Voor het volledige overzicht van 2018 is het echter nog even wachten op definitieve cijfers van de netbeheerders.
“Aangezien de cijfers van 2018 nog niet 100% definitief zijn, kan ik ook nog geen podiumplaatsen bekendmaken van de gemeenten en provincies die volop inzetten op zonne- en windenergie. We zien momenteel de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen de leiding nemen. Op gemeentelijk vlak nemen Lo-Reninge, Ardooie, Olen en Zele een koppositie in. Iedereen kan met de Energiekaart maand na maand de stand mee opvolgen. Wat onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellen. In de lente maken we dan de officiële rangschikkingen bekend”, besluit de energieminister Lydia Peeters.