Vastgoed

Energielabels huizen in België flink uitgebreid

Het energielabel voor huizen in België wordt een stuk uitgebreider en gedetailleerder. In plaats van een rapportje van één pagina, wordt het zogenoemde Energieprestatiecertificaat (EPC) 12 pagina's lang. Makelaars hopen intussen dat de prijs van het EPC niet stijgt.

Met het wettelijk verplichte EPC kan een potentiële koper of huurder van een huis in een oogopslag een inschatting maken van de energiezuinigheid van de woning. Het certificaat is tien jaar geldig en kost tweehonderd tot driehonderdvijftig euro. Wie verkoopt of verhuurt zonder EPC, riskeert een boete van vijfhonderd tot vijfduizend euro.

Omdat de consument steeds meer belang hecht aan het EPC van zijn of haar woning, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) naar eigen zeggen beslist om dat certificaat uit te breiden.

Nederland loopt niet warm voor het verplichte energielabel voor woningen. De Tweede Kamer stemde in november nog een wetsvoorstel weg waarmee zo'n label verplicht zou worden gesteld.

Een huis kan voorlopig nog gewoon verkocht worden zonder energielabel. Als beide partijen het daarmee eens zijn, gaat de transactie gewoon door. Nederland voldoet daarmee echter niet aan de Europese richtlijnen.