Energie

Energieopslag als basis van de energietransitie

Energieopslag als basis van de energietransitie
Beeld: © Zendure
Dat we zo veel mogelijk moeten overschakelen van fossiele brandstoffen naar groene energie, daar is iedereen het langzaamaan over eens. Maar hoe kan dat bewerkstelligd worden? En hoe kan de consument daar zijn steentje toe bijdragen? Daar zullen we het in dit artikel over hebben.

Windenergie

Wanneer het waait kunnen windmolens veel elektriciteit opwekken, ook wanneer de zon niet schijnt. Dat is ideaal in een land zoals België, waar het niet altijd zonnig is. Het is een goed systeem, maar de nadelen zijn dat het een heel grote investering is, veel plaats nodig heeft, geluidsoverlast kan geven en slagschaduw. Het is dus niet geschikt om in de bebouwde kom te plaatsen. Vandaar dat het vaak gegroepeerd wordt bij snelwegen, industrieterreinen en kanalen. Bovendien wekken de windmolens zo veel energie op, dat er hoogspanningslijnen in de buurt nodig zijn om de elektriciteit op het net te kunnen distribueren. Niet geschikt voor particulier gebruik dus.

Zonnepanelen

De meest voor de hand liggende manier voor consumenten om energie te besparen is door zelf elektriciteit op te wekken via zonnepanelen. Dat is goed ingeburgerd en het is alom tegenwoordig. Almaar meer mensen zijn overtuigd dat het een goede investering is. Er is echter een probleem met al die zonnepanelen. Ze wekken namelijk de meeste elektriciteit op wanneer die niet verbruikt wordt. Dat is midden op de dag, wanneer de zon het hoogst staat. Maar net dan zijn de meeste mensen op hun werk en verbruiken ze thuis bijna niets. Wanneer ze 's avonds thuiskomen en de opbrengst al veel lager ligt, of in de winter zelfs helemaal wegvalt, gaan de mensen koken, hun huis opwarmen en de lichten aan doen. Als men een elektrische auto heeft, zal men ook nog vaak 's nachts de batterij van de auto opladen wanneer er uiteraard helemaal geen zonneschijn is.

Zendure - Energieopslag als basis van de energietransitie
Beeld: © Zendure

Kosten besparen door energieopslag

Wanneer de prijs voor verbruik afhankelijk is van het piekverbruik en ook betaald moet worden voor distributie wanneer men energie terug op het net zet, wordt het interessant om de pieken te kunnen afvlakken. Om dat te bewerkstelligen, kan gebruikgemaakt worden van batterijen om overtollige energie op te slaan wanneer de opbrengst hoog is en het verbruik laag. Op momenten dat de vraag naar energie hoog is, kan dan energie uit de batterij gebruikt worden. Op die manier worden pieken zowel naar boven als naar beneden afgevlakt. Wanneer in de toekomst de werkelijke prijs van de energie aangerekend wordt, is het nog interessanter om energie op te slaan. Dan kan men zelfs energie terug leveren aan het net op het moment dat de energie duur is om de winst op zak te steken. En wanneer de prijs van elektriciteit negatief wordt, kan men de batterij opvullen met elektriciteit van het net. Dit wordt gestaafd door onderstaande grafiek van Zendure.

Zendure - Energieopslag als basis van de energietransitie
Dit alles maakt dat het niet alleen goed is voor de toekomst van het energiebeleid, maar ook zeer kostenbesparend is voor de eindklant.

Zendure is een hoogtechnologisch bedrijf dat een modulair systeem van batterijen aanbiedt waarmee de ecologisch bewuste huiseigenaars aan de slag kunnen. Hun missie is om betrouwbare en betaalbare schone energie te leveren voor huishoudens wereldwijd door de laatste nieuwe technologie inzake energie toe te passen. Het doel is om de overgang naar een duurzame toekomst te versnellen, zodat we met z'n allen een betere toekomst tegemoet kunnen gaan.