Energie

Energieplatform Bolt uit sterke ambities voor groene energiemarkt

Energieplatform Bolt uit sterke ambities voor groene energiemarkt
“Ons land heeft nood aan straffe ambities, de bijbehorende daadkracht en sterke lokale verankering om de transitie naar groene energie te maken,” zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO van energieplatform Bolt. Hij zet de eigen doelen alvast scherp: 30.000 klanten tegen eind dit jaar, die groene energie afnemen van 200 tot 300 lokale energie-opwekkers. Bolt mikt op een jaaromzet van 14 tot 15 miljoen euro, met zicht op een break-even tegen eind 2022.

“We zitten op een kantelpunt qua groene energie. De enige weg is vooruit. Ons land moet voluit kiezen voor meer zonnepanelen, meer windmolens en meer bio-energie. We willen met Bolt sterk groeien, zodat onze aanpak tastbaar wordt en onze inzet voor streekstroom echt weegt op de transitie naar groen,” aldus Verhaeghen. "Wij willen meer afnemers van groene energie, zodat er ook meer middelen komen om initiatieven die groene energie opwekken te steunen, en er een sterker investeringsklimaat ontstaat."


Vandaag zijn iets meer dan 100 lokale energie-opwekkers aangesloten bij Bolt. Zij leveren hun wind-, zonne- of bio-energie aan meer dan 12.000 klanten in Vlaanderen en Wallonië.

Foto: © Illias Teirlinck

Bolt wil energie-opwekkers een gezicht geven en groene energie de-anonimiseren.

“Wie als consument voor Bolt kiest, weet dat hij een een lokale groene energie-opwekker steunt. We willen die lokale initiatieven nog sterker stimuleren. Op termijn willen we naar 1000 opwekkers gaan – 2 in elke Belgische gemeente – en 100.000 klanten,” aldus Verhaeghen.


Bij die opwekkers horen ook de vele Vlamingen en Walen die zonnepanelen op hun dak hebben liggen en meer produceren dan ze zelf gebruiken. Bolt noemt ze de ‘mini-opwekkers’. Vanaf 1 januari kunnen ze hun energieoverschotten rechtstreeks met andere gezinnen delen. Die consumeren dus zo lokale groene energie van hun wijk-, stads- of streekgenoten.

Verhaegens droom? Lokale energie-gemeenschappen, waar producenten en consumenten de pieken en dalen in groene energie (die sowieso zullen blijven, en zelfs toenemen) kunnen afvlakken door energie met mekaar uit te wisselen. “De wetgeving moet echter nog bijgeschaafd worden, eer dat lukt,” zegt hij.

In augustus 2019 lanceerde Bolt haar aanbod op de Vlaamse energiemarkt. In juli 2020 trokken ze ook naar Wallonië.