Vastgoed

Energieprestatiecertificaten zijn aan een opknapbeurt toe

Energieprestatiecertificaten zijn aan een opknapbeurt toe
De kwaliteit van energieprestatiecertificaten (EPC's) is van groot belang om het draagvlak te behouden voor maatregelen zoals de renovatieplicht. Daarom ondersteunt Embuild Vlaanderen de oproep van het Overlegplatform voor Energiedeskundigen (OVED) om de EPC's voor zowel nieuwe (EPB) als bestaande gebouwen te hervormen en te vereenvoudigen.

Het energieprestatiecertificaat werd oorspronkelijk ontworpen om de energieprestaties van bestaande woningen te vergelijken. Tegenwoordig heeft het echter meerdere functies en is het steeds belangrijker geworden als richtlijn voor zowel huiseigenaren als bouwprofessionals. Om als effectief beleidsinstrument te dienen, waarbij premies en renovatieverplichtingen aan verbonden zijn, moet het EPC robuust en betrouwbaar zijn. Dit is momenteel niet voldoende het geval. Het is al eerder opgemerkt dat verschillende energiedeskundigen dezelfde woning op verschillende manieren beoordelen. Bovendien leidt de onderliggende regelgeving tot tegenstrijdige conclusies en veroorzaakt onnodige administratieve lasten voor kopers, verkopers en aannemers.

Een grondige hervorming van het EPC is noodzakelijk om de effectiviteit ervan te vergroten, waardoor eigenaars en investeerders beter ondersteund worden in de energietransitie.

  • Het energieprestatiecertificaat is vandaag louter een theoretische berekening. Wat je verbruikt in de woning, komt niet aan bod. De noodzaak dringt zich nu op om naast het theoretische model, ook het reële energieverbruik te vermelden om de werkelijke winst van energetische ingrepen beter te verduidelijken.
  • De werkelijke situatie in een woning moet meegenomen worden in de beoordeling. De regelgeving dient interpretatie toe te laten zonder dat er automatisch met boetes wordt gezwaaid of er administratieve overlast komt bij kijken.
  • De regels voor nieuwe en bestaande gebouwen moeten bijeengebracht worden in één instrument/attest.

Ook interessant