Ventilatie

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis
Synchroon met de energieprijzen swingen ook de besparingstips de pan uit. Die goed bedoelde aanbevelingen zijn zeker nuttig. Maar let wel op dat ze geen gezondheidsproblemen met zich meebrengen omdat je van je woning een luchtdichte ‘thermos’ maakt. Zorg er met andere woorden voor dat je in huis steeds voldoende verse lucht kan blijven ademen. Deze 5 tips vertellen je hoe dat ook in de winter zo energiezuinig mogelijk kan:

1. Verwarming lager & alles dicht = vragen om vochtproblemen

De eerste tip die overal terugkomt bij het begin van elke (en zeker deze) winter: zet je verwarming een graadje lager. Terecht! Niets dat een extra pull of fleece dekentje niet kan verhelpen. Al laat je de temperatuur in je woning het best wel nooit onder de 16°C zakken. Maar als je daarbij ook nog eens alles hermetisch afgesloten houdt en alle mogelijke kieren of spleten dichtmaakt, dan wordt het wel ‘tricky’. Op zich zal dat misschien een lagere energiefactuur opleveren maar om de binnenluchtkwaliteit op peil te houden, moet er nu eenmaal voldoende ventilatie zijn. Zeker in combinatie met een verlaagde temperatuur – en bijhorende grotere kans op condensatie – zorgt gebrekkige luchtcirculatie er namelijk voor dat het vocht in de binnenlucht (én in de muren van je woning) ophoopt. Schimmelvorming is daarvan het gevolg en dat heeft niet alleen een schadelijke impact op je woning, maar draagt ook niet bij tot de gezondheid van jezelf en je medebewoners. In Engeland is recent zelfs nog een tweejarig kind gestorven aan een luchtweginfectie als gevolg van schimmels in de woning.

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis - Renson
Is je woning uitgerust met een correct geïnstalleerd, goed onderhouden ventilatiesysteem? Dan grijpt dat gelukkig in door de overtollige vochtige binnenlucht (maar tegelijk ook het teveel aan CO2 en geurtjes) tijdig af te voeren en te vervangen door verse buitenlucht. Is dat niet het geval, dan vindt dat vocht helaas geen uitweg naar buiten en hoopt het op in huis. Benieuwd hoe het bij je thuis met het vochtgehalte gesteld is om te weten welke maatregelen te nemen? Een meettoestel als de Sense van Renson meet niet alleen het CO2-niveau in de binnenlucht, maar ook het vochtgehalte.

2. Raam open? Niet het beste idee!

Nood aan verse lucht binnenshuis? Een raam openzetten kan tijdelijk helpen, maar zorgt nooit lang genoeg voor de nodige verse lucht in huis. De koude buitenlucht zorgt er in de winter bovendien niet alleen voor dat de warmte in huis pardoes verloren gaat, maar vergroot zelfs het risico op condens en schimmelvorming in woningen zonder of met een slecht werkend ventilatiesysteem. Continu en gecontroleerd ventileren is het enige juiste alternatief om op een energiezuinige manier 24/7 van voldoende verse lucht te kunnen genieten in huis. Wist je dat centrale ‘vraaggestuurde’ ventilatiesystemen tegenwoordig zo energiebesparend ontworpen zijn dat die amper nog een impact hebben op je energiefactuur? Hoe? Omdat die op basis van continue metingen van de binnenluchtkwaliteit enkel meer gaan ventileren waar en wanneer dat echt nodig is, ’s morgens in de druk bezette badkamer en ’s nachts in de slaapkamer, bijvoorbeeld. Anderzijds vallen die – zuinig als ze zijn – bij afwezigheid per ruimte in huis automatisch terug op het basisventilatieniveau. Mooi meegenomen is dat je dus zelf nooit hoeft wakker te liggen van gezonde binnenlucht.

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis - Renson

3. Zet je ventilatiesysteem nooit af

Hoe aanlokkelijk het ook lijkt om mee te helpen besparen op je energiefactuur: schakel je ventilatiesysteem nooit uit of zet raamventilatie-roosters (die zorgen voor de toevoer van verse buitenlucht) nooit helemaal dicht! Je wil toch niet ook besparen op je gezondheid en die van je huisgenoten? Want dat is wat je riskeert als je weet dat een gemiddeld gezin 10 liter vocht per dag produceert in huis, alleen al door te koken, wassen, plassen … en zelfs ademen! Dat is ook wat je riskeert door vuildeeltjes en geurtjes uit bouw-, decoratie en poetsproducten, huisstofmijt en dierenhaar die zich ophopen in de binnenlucht. En dat is ook waarom het anders zo muf kan ruiken na een nachtje met 2 in een kleine slaapkamer zonder ventilatie. Nu we nog meer dan in de lente en de zomer binnen leven, werken en wonen (wist je dat we met z’n allen maar liefst 90% van onze tijd binnen doorbrengen?) is het nog crucialer om daarbij stil te staan. Voor wie zich daar bewust van is, maar daar liever geen omkijken naar heeft, is er goed nieuws: de vraaggestuurde ventilatiesystemen van Renson doen het werk voor jou. Zonder dat je het beseft, zorgen die volautomatisch altijd op de meest energiezuinige manier voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit.

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis - Renson

4. Meten is weten

CO2 zit in de lucht die we uitademen. Met een heel gezin in een luchtdicht afgesloten huis zonder of met een slecht werkend ventilatiesysteem, vindt die CO2 geen uitweg naar buiten en stapelt zich op. Gevolgen? Hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, slechts slapen, luchtweginfecties, … kwaaltjes waarvan je eerder wellicht nooit echt wist wat aan de oorzaak lag. Gelukkig monitoren moderne ventilatiesystemen dat CO2-niveau 24/7 en passen ze het ventilatieniveau daar automatisch op aan, liefst nog per ruimte in huis. Is je woning niet uitgerust met een ventilatiesysteem? Dan kan een CO2-meter je in de eerste plaats wijzer maken over de binnenluchtkwaliteit. Want meten is weten. Kwestie van daaruit de juiste conclusies te kunnen trekken en op zoek te kunnen naar de juiste ventilatie-oplossing voor jouw woning. Want CO2 is dan wel niet de enige, maar wel algemeen aanvaard de beste waardemeter voor een goede binnenluchtkwaliteit. Meet je toestel (zoals de Sense van Renson) ook andere binnenklimaat-parameters als licht, lucht, vochtigheid, geurtjes en vocht, dan ben je natuurlijk nog beter geïnformeerd over hoe gezond je leeft.

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis - Renson

5. Geen plaats voor ventilatie? Dat dacht je maar

Geen plaats om in je bestaande woning een centraal ventilatiesysteem te laten installeren? Geen nood, met een decentrale ventilator kan je alvast de meest kritieke (natte) ruimtes aanpakken. Het goede nieuws is dat zelfs die ventilatoren tegenwoordig volautomatisch reageren op de binnenluchtkwaliteit die ze in de bewuste ruimte monitoren. Ook hier heb je dus geen omkijken naar je ventilatie , werkt die op de meest energiezuinige manier en kan je automatisch altijd genieten van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit, ook in de winter. Want als vooral vocht dan geen uitweg naar buiten vindt in een luchtdicht afgesloten woning, kan die flink wat schimmel- en condens schade aanrichten, om nog maar te zwijgen over de kwaliteit van de binnenlucht die je dan inademt. Ook voor badkamerventilatoren die je manueel in- en uitschakelt is de Waves van Renson een handig alternatief. Niet alleen om het overtollige vocht uit natte ruimtes af te voeren, maar ook om in aanpalende ruimtes het CO2-gehalte onder controle te houden. Alles automatisch op basis van metingen via de ingebouwde sensoren.

Energietips? Graag, maar niet ten koste van je gezondheid binnenshuis - Renson
Om 24/7 zeker te zijn van een goede binnenluchtkwaliteit is een betrouwbaar ventilatiesysteem dus hoe dan ook dé enige garantie. Ventilatie is nu eenmaal niet voor niets verplicht bij nieuwbouw en grondige verbouwingen. Op de achtergrond zorgt dat ventilatiesysteem voor de perfecte afstemming van afvoer van vervuilde binnenlucht op de aanvoer van verse buitenlucht, en dat op elk moment en in elke ruimte in huis, het liefst nog op maat van je woonbehoeftes en leefpatroon. Zo wordt je woning actief ‘gespoeld’ met verse lucht en ben je steeds zeker van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit. En da’s goed voor je portemonnee én voor je gezondheid.