In 2020 moeten nieuwe gebouwen energieneutraal zijn. Bestaande gebouwen en woningen moeten tegen dan een pak energiezuiniger zijn. Het aandeel van hernieuwbare energieën in de totale energieconsumptie moet aanzienlijk stijgen. Hiertoe vaardigen Europa en de lidstaten heel wat richtlijnen en regels uit. Ondertussen doen nieuwe technieken en producten voor duurzaam bouwen en verbouwen hun intrede. De installateurs moeten inspelen op deze evoluties. Bouwunie groepeert de voorlopers in het “Forum Hernieuwbare Energieën”. Zij bouwen knowhow op om die aan de sector door te geven.
De installateurs schuiven voor de overheid bij het invoeren van nieuwe regels en wetten alvast een zeer belangrijk aandachtspunt naar voren: herleid de administratieve taken voor de installateur tot het strikt noodzakelijke! Dit blijkt uit de jongste enquête van Bouwunie bij 203 installateurs van sanitair, verwarming, ventilatie en andere technieken
We horen steeds vaker spreken over energiebesparing, (bijna) energieneutrale gebouwen en woningen en het gebruik van hernieuwbare energie. Nieuwe regelgevingen en beleidskoersen hebben hun invloed op de sector van de installateurs. Via het Forum Hernieuwbare Energieën wil Bouwunie de installateurs alvast terdege voorbereiden. Informatie en opleiding nemen nu nog aan belang toe. De deadline van 2020 is niet meer zo ver af. Ondertussen zal de klassieke installateur, of zijn/haar taakinhoud zoals we die nu kennen, langzaam maar zeker verdwijnen. Uiteraard niet tegen 2020. Omdat de klassieke installateur nog een tijd belangrijk zal blijven binnen de vervangingsmarkt. De nieuwbouwmarkt wordt ingenomen door de installateur die de evoluties op de voet volgt.
Energiebesparing en energie-efficiënte technieken zijn en blijven “hot”. En genereren meer opdrachten voor de installateur tout court. Dat blijkt overduidelijk uit de jaarlijkse sectorbevraging van de installateurs (zowel leden als niet-leden) door Bouwunie. De vraag van de klanten naar energiezuinigere koel- en verwarmingsinstallaties neemt jaar na jaar toe. Zowel de installaties van condensatieketels, als van fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen zitten in de lift. De klanten geven aan dat hun interesse in energiebesparing vooral geïnspireerd is door hun portemonnee. Centen besparen, via een premie, belastingvermindering of een andere subsidie én op langere termijn via een lagere energiefactuur, is nog altijd het meest doorslaggevende argument om de klant over de duurzaamheidsstreep te trekken. Bij 88% van de installateurs vraagt meer dan een kwart van de consumenten spontaan naar de belastingvermindering voor de installatie van een condensatieketel, zonneboiler, warmtepomp of thermostatische kranen. Bij 70% gaat het zelfs om meer dan 75% van het klantenbestand! Vorig jaar was dit nog maar bij 54% van de installateurs het geval. De belastingvermindering voor het onderhoud van de stookinstallatie scoort ook aanzienlijk beter dan vorig jaar. Bij 50% van de installateurs vraagt meer dan 75% van de klanten naar het attest voor de belastingvermindering (in 2010: 27%). Door de belastingvermindering heeft de onderhoudstechnicus een bijkomend argument om zijn klant te overtuigen van het belang en het nut van een degelijk en periodiek onderhoud van zijn verwarmingsinstallatie, zowel voor het milieu (minder uitstoot) als voor zijn veiligheid (preventie CO-vergiftiging) als voor zijn of haar portemonnee (lager verbuik).
Dé doorn in het oog van de installateur is de administratieve rompslomp. Jaar na jaar ziet hij/zij de stroom van administratieve taken alleen maar toenemen. De resultaten spreken voor zich. Maar liefst 55% van de installateurs besteedt meer dan 45% van zijn/haar tijd aan administratieve taken. Uiteraard moet elke ondernemer zorgen voor het opmaken van offertes, facturen, bestellingen, planningen en andere “normale” administratieve werken. De installateur krijgt van de overheid daarbovenop nog een zwaar pakket aan administratieve taken bij. Het gaat om btw-attesten, attesten voor energiebesparende maatregelen, onderhouds- en keuringsrapporten, verwarmingsauditrapporten, oplijstingen van werken voor allerlei overheidsinstanties, installatieschetsen, conformiteitsrapporten, doorgeven van gedane werken in het kader van certificeringen en erkenningen, enz. Niet al deze administratieve taken zijn nuttig of doeltreffend. Vandaar dat Bouwunie bij de bevoegde instanties blijft pleiten om de administratieve druk voor de installateurs te herleiden tot het strikt noodzakelijke.
Duurzaam Bouwen
Energieverhaal wijzigt beroep van installateur ingrijpend
- Bron: Bouwunie
- 13 oktober 2011
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam