Innovatieve laadoplossingen voor iedereen
Na eerdere initiatieven zoals gratis zonnepanelen en (semi-)publieke laadpunten, gaat EnergyVision nog verder om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Met gratis thuislaadpalen en aantrekkelijke tarieven wil het bedrijf inspelen op de groeiende vraag naar slimme en betaalbare laadoplossingen. Volgens recente cijfers van de FOD Mobiliteit werden er vorig jaar maar liefst 127.908 volledig elektrische voertuigen verkocht, een stijging van 37 procent ten opzichte van 2023."Met deze nieuwe diensten willen we elektrisch rijden een pak voordeliger en toegankelijker maken voor iedereen", zegt Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision.
Gratis installatie, lage abonnementskost
De installatie van de slimme laadpaal verloopt helemaal gratis. Daarmee bespaar je al goed 2.000 tot 2.500 euro. Ook de kost van alleen thuis opladen ligt gevoelig lager dan wanneer je enkel publiek laadt, dankzij de lage tarieven van het energiecontract. Op jaarbasis besparen energieklanten met EnergyVision-zonnepanelen tot wel 360 euro. Hierdoor zullen zij na 10 jaar ruim 5.000 euro besparen.Wel rekent het energiebedrijf een beperkte abonnementskost aan. Energieklanten met EnergyVision-zonnepanelen betalen maandelijks 10 euro. Klanten zonder zonnepanelen betalen 30 euro per maand.
"Voor die beperkte maandelijkse kost krijgen onze klanten 24/7 service in de plaats. Hun gratis thuislaadpaal draait voortaan op ons mobilityplatform, waardoor we die de klok rond monitoren. Heeft je thuislaadpaal een storing? Dan lossen wij het probleem op. Gaat hij toch defect? Dan voorzien we een nieuw exemplaar. Tot slot krijg je ook een gratis laadpas, waarmee je in heel Europa kunt laden. Binnen ons eigen netwerk garanderen we met die laadpas de laagste prijs in de markt, zowel voor traag- als voor snelladen: met onze laadpas kun je ultrasnel laden voor maximaal 0,35 EUR/kWh. Zo kan je zonder zorgen laden en bespaar je honderden euro's per jaar op je laadfactuur."
Maarten Michielssens, CEO EnergyVision
Zou een klant later overstappen naar een andere energieleverancier, dan hoeft hij het laadpunt niet verplicht over te nemen. De klant heeft steeds de keuze: het laadpunt overkopen of een maandelijkse servicekost van €30 betalen.
Dynamische tarieven bij (semi-)publieke laadpalen
Het voorbije jaar kwamen maar liefst 81.024 unieke gebruikers laden op de publieke laadpalen van EnergyVision. Dat is bijna een derde (32%) van alle Belgische chauffeurs van elektrische wagens.Wie dat met een EnergyVision-laadpas doet, kan voortaan profiteren van een 'happy hour', bij overschot van zonne-energie. In plaats van het te veel aan opgewekte energie op het net te injecteren en ervoor een negatieve prijs te betalen, zal EnergyVision het overschot aanwenden om de tarieven aan de (semi-)publieke laadpalen sterk te verlagen. Op die manier kunnen klanten extra profiteren van de zon: op sommige momenten zal de klant niet 0,35 EUR/kWh, maar slechts de helft betalen (met name de distributiekosten en accijnzen). Op andere momenten zal een publieke laadbeurt zelfs helemaal gratis zijn.
Voor publieke snelladers van EnergyVision (vandaag ondermeer beschikbaar in Gent, Antwerpen, Brussel en Durbuy) gaat de nieuwe formule in de komende weken in.
Voor de circa 2.000 Brusselse laadpunten gaat de formule in vanaf deze zomer. Dit nieuwe tariferingssysteem is mogelijk omdat Sibelga, de Brusselse distributienetbeheerder, vanaf het begin slimme meters heeft geïntegreerd in de laadpalen. Vanaf juni activeert Sibelga de uitlezing van deze meters en kan EnergyVision laadpashouders die dat willen bij een overschot aan zonne-energie verwittigen, zodat ze weten dat er een verlaagd tarief geldt in de komende uren.
"De stroom uit onze laadpalen komt rechtstreeks van onze zonnepanelen, die verspreid over heel het land zijn geïnstalleerd. Daardoor kunnen we op zonnige dagen publiek laden een pak voordeliger – of zelfs volledig gratis – aanbieden. Door onze laadpashouders te verwittigen en hen akkoord te laten gaan met de voorgestelde lagere prijs, proberen we een mentaliteitswijziging in gang te zetten: laad, als het kan, vooral als de zon schijnt. Zo ga je duurzaam om met duurzame energie. Zo tonen we: zonne-energie is nooit waardeloos, maar integendeel zelfs heel waardevol."
Maarten Michielssens, CEO EnergyVision
